Zemljevid  

Prvi avti na Pivškem 1927

Moj stari ate po mamini strani, Frančišek Urbančič (1874–1956), po domače Máte iz Knežaka, je bil podjeten mož. Osnovni kapital je imel v kmetijskem zemljišču in gozdu, ki pa ga je bogatil s trgovanjem in gostinstvom. Bil je dovzeten za vse novosti: osnoval je prvo hranilnico na Zgornji Pivki, si omislil trgovinsko oskrbovališče za gozdarje na Mašunu, kupil električno mlatilnico in ni čuda, da se je ogrel tudi za avtomobil. Vendar je ta del skrbi prepustil najstarejšemu,  takrat 18-letnemu sinu Jožetu, stric P ...

Preberi več

Moj stari ate po mamini strani, Frančišek Urbančič (1874–1956), po domače Máte iz Knežaka, je bil podjeten mož. Osnovni kapital je imel v kmetijskem zemljišču in gozdu, ki pa ga je bogatil s trgovanjem in gostinstvom. Bil je dovzeten za vse novosti: osnoval je prvo hranilnico na Zgornji Pivki, si omislil trgovinsko oskrbovališče za gozdarje na Mašunu, kupil električno mlatilnico in ni čuda, da se je ogrel tudi za avtomobil. Vendar je ta del skrbi prepustil najstarejšemu,  takrat 18-letnemu sinu Jožetu, stric Pepi smo ga klicali. In tako so si Mátetovi omislili prvi avto, fiat 503, letnik 1927, ki ga je imel na skrbi Pepi.

Začetna avtomobilska zagnanost se je prenesla tudi v bližnje Zagorje, kamor je Máte istega leta oddal v zakon najstarejšo hčer, mojo mamo Marijo Urbančič, poročeno Fatur. – Na sliki so udeleženci prvega šoferskega tečaja na Pivškem, v Zagorju, tretji z desne stoji moj oče, tedaj 28.letni Stanislav Fatur, po domače Čópeč, ki je prav tisto leto prevzel domačo posest, trgovino in gostilno. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

NN, sken hrani S. Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1927

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Zgornjepivčani, med njimi Stane Fatur starejši

Ključne besede

šoferrski, tečaj, Knežak

Datum objave

11.01.2018 08:19

Zadnja sprememba

11.01.2018 08:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam