Primorski fantje v italijanski vojski, 1940

Vaščana s Topolca in prijatelja Stanko Kreševič na levi in Jože Baša, rojena leta 1921 na viziti, kot na Bistriškem rečejo naboru, v Ilirski Bistrici, 15. aprila 1940. Fotografija je kolorirana in kaže kako lepo so dekleta poskrbela za fante, ko so jih pospremila na nabor!

Zapleti z barvo trakov pa so kmalu dobili tudi nacionalno in politično naravo. Italijanske oblasti so kmalu ugotovile, da se fantje izogibajo zeleno obarvanih trakov, ki so spominjali na barve italijanske zastave. So pa v šopek trakov redno umeščali modre trakove.

Zadeva je dobila močno politično obeležje. Reakcija je bila silovita. Karabinjerji so modre trakove trgali iz barvnih šopkov. Tudi one na naborniških vozovih iz krep papirja. Domači fotograf Silvester Maraž pa mi je povedal, da je v fotoateljeju večkrat imel orožnike, ki so pri koloriranju fotografij pazili s katero barvo bo pobarval trakove. Seveda ni želel, da bi sam ali fantje imeli sitnosti in je naredil tako, kot so zahtevali. (349vč)