skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prekomorci so dobili spomenik, Ilirska Bistrica, 1973

Potem, ko so prekomorci skupaj z domačini proslavili uspehe prekomorskih brigad pri osvobajanju zahodnega dela domovine z veliko proslavo v Ilirski Bistrici leta 1965 in leto pozneje z odkritjem velikega spomenika in grobnice padlih na Hribu svobode, so se udeleženci 3. prekomorske brigade odločili še za samostojno spominsko obeležje v ilirskobistriški občini, ki je prevzela domicil tej brigadi. Veliko plastiko prekomorca v značilni angleški uniformi s puško v pohodnem koraku, so naročili pri primorskem umetniku kiparju  Jožetu Poh ...

Preberi več

Potem, ko so prekomorci skupaj z domačini proslavili uspehe prekomorskih brigad pri osvobajanju zahodnega dela domovine z veliko proslavo v Ilirski Bistrici leta 1965 in leto pozneje z odkritjem velikega spomenika in grobnice padlih na Hribu svobode, so se udeleženci 3. prekomorske brigade odločili še za samostojno spominsko obeležje v ilirskobistriški občini, ki je prevzela domicil tej brigadi.

Veliko plastiko prekomorca v značilni angleški uniformi s puško v pohodnem koraku, so naročili pri primorskem umetniku kiparju  Jožetu Pohlenu. Postavili so jo ob rob zelene površine na Gregorčičevi cesti pri odcepu dostopne ceste do nove stavbe osnovne šole. Ob kipu prekomorca so postavili kamne na katerih je popisana celotna pot te brigade z njenim sestavom, bojno potjo in številom padlih.

Svečana otvoritev spomenika je bila za Dan borca 4. julija 1973. Spomenik je odkril visok funkcionar zvezne vlade, španski borec, narodni heroj in tesen sodelavec maršala Josipa Broza Tita, Veljko Vlahović (1914 – 1975), na sliki v trenutku odkritja spomenika!

V ozadju so člani Moškega pevskega zbora Dragotin Kette, prepoznamo: Vojka Rudeža, Jožeta Vičiča, Aleksandra Ternovca, Vojka Žnidaršiča, Antona Knafelca. Skrajni desni je Avgust Ambrožič.

Skrb za spomenik in na novo poimenovan Park 3. udarne Prekomorske brigade so prevzeli učenci Osnovne šole Dragotin Kette. 197/vč

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1973

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Veljko Vlahović ob spomeniku prekomorcu

Ključne besede

Spomenik Prekomorcem

Datum objave

10.02.2017 11:37

Zadnja sprememba

16.02.2017 07:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam