Zemljevid  

Predsednik Gane Nkrumah v Ilirski Bistrici, poletje 1960

Leto 1960 je bilo tudi za mirno Ilirsko Bistrico zelo živahno in polno pomembnih dogodkov! Jugoslavija se je odpirala svetu, skozi mesto so se vozili mnogi svetovni pomembneži. Gibanje neuvrščenih je bilo na pohodu. Ob robu teh pomembnih dogodkov smo bili tudi meščani Ilirske Bistrice. Nekateri veljaki so se tudi ustavili v našem mestu. Tako je bilo tudi s predsednikom Gane, ki je obiskal naše mesto sredi julija 1960. Njega smo si zapomnili bolj po državnem udaru v njegovi domovini, ki je že čez nekaj let sledil obisku v Ilirski Bistric ...

Preberi več

Leto 1960 je bilo tudi za mirno Ilirsko Bistrico zelo živahno in polno pomembnih dogodkov!

Jugoslavija se je odpirala svetu, skozi mesto so se vozili mnogi svetovni pomembneži. Gibanje neuvrščenih je bilo na pohodu. Ob robu teh pomembnih dogodkov smo bili tudi meščani Ilirske Bistrice. Nekateri veljaki so se tudi ustavili v našem mestu.

Tako je bilo tudi s predsednikom Gane, ki je obiskal naše mesto sredi julija 1960. Njega smo si zapomnili bolj po državnem udaru v njegovi domovini, ki je že čez nekaj let sledil obisku v Ilirski Bistrici.

Predsednik Kwame Nkrumah, 20 milijonske Gane je bil prvi predsednik te afriške države. Položaj je zadržal še potem, ko je Gana postala republika (1957). V državnem udaru leta 1966 je bil odstavljen in je pobegnil iz države. Umrl je za posledicami hude kožne bolezni leta 1972 v Bukarešti.

Na sliki: Sprejem predsednika Gane Kwameja Nkrumaha v Ilirski Bistrici. V imenu občanov ga je pozdravil preds. občinske konference ZKJ  Albin Kuret. Na sliki prepoznamo tudi še, dr. Marjana Breclja, od domačinov učiteljico Marico Oblak s skupino tabornikov, za njo Vojko Čeligoj, miličnik Tone Smolej … in še kdo. (228/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1960

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Nkrumah, Albin Kuret

Ključne besede

Nkrumah

Datum objave

12.05.2017 21:17

Zadnja sprememba

12.05.2017 21:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam