Zemljevid  

Planinsko čezmejno sodelovanje, Trst 1999

  V času približevanja Evropi Republike Slovenije so se odpirali tudi mnogi fondi, ki naj bi podpirali raznovrstne aktivnosti na raznih področjih vključevanje v evropske povezave. Gotovo je ena takih bilo tudi čezmejno sodelovanje na društvenem področju tudi planinskem (INTERREG 3). Na pobudo reških planincev, posebno g. Verija Pilepicha in njegove soproge iz PD Učka, Opatija smo bili povabljeni tudi Ilirskobistriški planinci, da sodelujemo z mladimi planinci iz Trsta in tega reškega PD v prvi takšni čezmejni akciji. G. Ver ...

Preberi več

 

V času približevanja Evropi Republike Slovenije so se odpirali tudi mnogi fondi, ki naj bi podpirali raznovrstne aktivnosti na raznih področjih vključevanje v evropske povezave. Gotovo je ena takih bilo tudi čezmejno sodelovanje na društvenem področju tudi planinskem (INTERREG 3).

Na pobudo reških planincev, posebno g. Verija Pilepicha in njegove soproge iz PD Učka, Opatija smo bili povabljeni tudi Ilirskobistriški planinci, da sodelujemo z mladimi planinci iz Trsta in tega reškega PD v prvi takšni čezmejni akciji. G. Verija smo dobro poznali že iz dosedanjih planinskih aktivnosti. Vse je kazalo, da bi bili deležni tudi temu namenjenih sredstev iz evropskih fondov.

Vzpodbudno je bilo tudi dejstvo, da bi se nam pridružili tudi mladi planinci člani reškega Planinske društva, Club alpino Fiumano, ki so bili po končani drugi vojni povezani v obnovljenem društvu s sedežem v Mestrah in ohranjali tradicijo nekoč najstarejšega planinskega društva na območju Kvarnera in naših krajev.

Za pripravo te skupne akcije smo se 12. maja 1999 pobudniki srečali v Trstu v društvenih prostorih Cluba CAI in se dogovorili o programu in vsebini tega srečanja.

Na sliki: srečanje predstavnikov omenjenih društev: z leve Vieri Pilepich (PD Učka, Reka), Luigi D Agostini (CAF) in Vojko Čeligoj (PD Ilirska Bistrica). V prostem pogovoru se nam je g. D Agostini pohvalil, da je hodil prva leta po vojni v slovensko šolo v Kopru in da si je zapomnil, da je največji slovenski pisatelj »Franc Cankar«. Razočaral sem ga s popravkom, da je to Ivan Cankar. Naš gostitelj je bil kar razočaran sam nad seboj, rekoč, da se že petdeset let trudi, da ne bi pozabil tega očitno napačnega podatka.

Pri prijavi te skupne planinske akcije smo zamudili zahtevan rok in do srečanje planinske mladine ni prišlo. So pa ostali lepi spomini na srečanje z novimi planinskimi tovariši in bogato planinsko tradicijo reških planincev v preteklosti . (303/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1999

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Pilepich, D Agostini, Čeligoj

Ključne besede

Planinsko srečanje,

Datum objave

24.10.2017 04:39

Zadnja sprememba

25.10.2017 12:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam