Odprli smo bratsko planinsko pot Ljubljana Reka,1983

Na Sviščakih, pod Snežnikom je bilo 16. oktobra 1983 spet zelo svečano. Po nekaj letnem delu, številnih sestankih in delovnih akcijah je bila odprta Bratska planinska pot Ljubljana-Reka ali Bratski planinarski put Ljubljana-Rijeka. Pot je nekajkrat prehodila skupina mladih iz obeh pobratenih mest, se dokončno odločila za traso in jo označila s posebno markacijo: oranžnim ležečim rombom in začetnicami imen obeh mest »L« in »R«. Pot se vzpne tudi na  vrh Velikega Snežnika v južnem delu pa nova pot sledi Poti prijateljstva med obema Snežnikoma. Na Sviščakih se je zbralo nad tisoč mladih obeh mest, organizatorjev in zastopnikov planinskih društev. Za prehojeno pot so organizatorji pripravili posebno lepo in veliko značko z grbi obeh mest in napisom Transverzala Ljubljana – Rijeka. Značko je oblikoval Jože Gašparič. Pot je dobila tudi dnevnik in vodnik. Pri organizaciji smo se trudili tudi člani ilirsko-bistriškega PD.

Utrinek z otvoritve poti na Sviščakih pred planinskim domom med nagovorom ljubljanske županje Nuše Kerševan in predsednikov obeh planinskih zvez Ljubljane Petra Lavriča in Reke Miljenka Pavešića in zastopnikov mesta Reke.

Na sliki z desne: Peter Lavrič s klobukom, ob njem Ivan Bergoč preds. občine Ilirska Bistrica, Božo Škerlj, predsednik Planinske zveze Jugoslavije, Nuša Kerševan županja Ljubljane pred mikrofonom, Franc Godec starešina bistriških tabornikov in levo Miljenko Pavešić za občinsko planinsko zvezo Reke  in drugi. Foto Vojko Čeligoj