Obisk Prifarcev pri župniku v Kočevski Reki

Župnik Anton Pogorelec je bil kaplan na Fari od leta 1941 do 1943, nato pa so ga premestili v Kočevsko Reko, kjer je 15. avgusta 1943 postal župnijski upravitelj. Ko je služboval na Fari, se je s tamkajšnjimi prebivalci zelo dobro razumel in je z njimi ohranil prijateljske stike.

Jeseni 1948 so ga prisilno izselili in zopet je prišel k Fari, kjer je ostal do leta 1986.

Doživljal je strahote vojne, reševal ljudi pred okupatorji, predvsem pa z bolečino gledal povojno rušenje cerkva. Čutil in molil je s svojim ljudstvom. Silno ga je bolelo izseljevanje ljudi in z njim demografsko propadanje teh lepih krajev. Župnik Pogorelec bo še dolgo živel v spominu ljudi na Kočevskem kot vzor nesebičnega, nadvse požrtvovalnega in pobožnega duhovnika.

Vir: Ambrožič, M. 1967-: V objemu stoletji: kronika župnije Kočevska reka, Ljubljana: Družina, 2007