skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obiralki hmelja, okolica Celja, ok. 1950

Moja mama (na desni), Ana Cerovšek (por. Zupanc), si je služila dinarčke tudi kot obiralka hmelja. Še sredi preteklega stoletja so bile običajne številčnejše družine in mladi so se hoteli čim prej osamosvojiti; nekateri z nadaljevanjem šolanja in si tako pridobiti dobro službo,  drugi so si prizadevali čim prej najti zaposlitev in zaslužek, s katerim so si izboljšali stanje v denarnici, pa tudi pripomogli družinskemu proračunu. Tudi v tedanjih časih ni bilo lahko najti službe, vendar za pridne roke se je ved ...

Preberi več

Moja mama (na desni), Ana Cerovšek (por. Zupanc), si je služila dinarčke tudi kot obiralka hmelja.

Še sredi preteklega stoletja so bile običajne številčnejše družine in mladi so se hoteli čim prej osamosvojiti; nekateri z nadaljevanjem šolanja in si tako pridobiti dobro službo,  drugi so si prizadevali čim prej najti zaposlitev in zaslužek, s katerim so si izboljšali stanje v denarnici, pa tudi pripomogli družinskemu proračunu. Tudi v tedanjih časih ni bilo lahko najti službe, vendar za pridne roke se je vedno kaj našlo.

Možnosti za zaslužek so bila razna sezonska dela, npr. nabiranje borovnic, malin in drugih darov narave. V drugi polovici avgusta so se, predvsem dekleta, odpravila za štirinajst dni obirat hmelj. Pridno so polnila košare, ki so veljale za merilo opravljenega dela in seveda izplačilo. Obiranje hmelja se je takrat še opravljalo ročno, pred tem pa je bilo potrebno podreti hmelovke s pomočjo »mačka«. Pri slednjem delu je bilo potrebno nekaj spretnosti in moči, zato je bilo to opravilo običajno poverjeno moškim.

Prispeval: Roman Zupanc

Slika

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

ok. 1950

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Celje

Osebe na fotografiji

Ana Cerovšek, por. Zupanc

Ključne besede

obiranje hmelja

Datum objave

16.07.2019 16:30

Zadnja sprememba

14.08.2019 06:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam