Zemljevid  

Novomašnik France Zagradišnik z družicami, Nova Štifta pri Gornjem Gradu, 30. julij 1939

Duhovnik France Zagradišnik se je rodil 13. 8. 1913 v Novi Štifti pri Gornjem Gradu v družini z devetimi otroki. S pomočjo gornjegrajskega kaplana je prišel v mariborsko dijaško semenišče in klasično gimnazijo. Po opravljenem bogoslovnem študiju je prejel duhovniško posvečenje na praznik sv. Cirila in Metoda in pel prvo sveto mašo pred osemdeseti leti v domači župnijski cerkvi. Najprej je bil kaplan v Hočah in nato je bil med 2. svetovno vojno izgnan na Hrvaško. Kot drugi kaplan je prišel 15. 10. ...

Preberi več

Duhovnik France Zagradišnik se je rodil 13. 8. 1913 v Novi Štifti pri Gornjem Gradu v družini z devetimi otroki. S pomočjo gornjegrajskega kaplana je prišel v mariborsko dijaško semenišče in klasično gimnazijo. Po opravljenem bogoslovnem študiju je prejel duhovniško posvečenje na praznik sv. Cirila in Metoda in pel prvo sveto mašo pred osemdeseti leti v domači župnijski cerkvi. Najprej je bil kaplan v Hočah in nato je bil med 2. svetovno vojno izgnan na Hrvaško. Kot drugi kaplan je prišel 15. 10. 1945 v Trbovlje, kjer je bil nato župnik od 1951 do prezgodnje smrti 25. 2. 1961.

Spomini še živijo

Bil je krvodajalec in eden izmed pobudnikov esperanta v Trbovljah. Iz pričevanj nekaterih še živečih, ki so ga poznali, je še danes zaznati, kako je bil priljubljen med ljudmi, odprt do vseh in kako je bil vsakomur pripravljen pomagati. O tem pričajo tudi zapisi o prezgodnjem zadnjem slovesu od številnih trboveljskih župljanov, ki so ga pospremili na zadnjo pot v rodno Novo Štifto, kjer je tudi pokopan.

Zagradišnika se kot dobrovoljnega človeka in dobrega plesalca spominja 85-letna Milka Lesjak, po dom. Omreževa, nekoč krajanka Nove Štifte, sedaj Vinske Gore. Navedeni župniji povezuje tudi tradicionalno romanje Vinskogorčanov v Novo Štifto na binkoštno nedeljo. Tudi lastnik predstavljene fotografije, Janez Osetič, ki bo v prihodnjih dneh praznoval abrahama, je s teto Nežiko Kroflič, cerkveno in ljudsko pevko, v mladih letih večkrat poromal k Mariji Zvezdi v Zadrečko dolino.

Prispevala: Janez Osetič (fotografijo) in Srečko Maček (besedilo)

Zahvaljujemo se gospodu Mihaelu Hildu iz župnije Trbovlje za posredovane podatke. 

Slika

Lokacija

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

30. julij 1939

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Kraj

Gornji Grad

Osebe na fotografiji

France Zagradišnik

Ključne besede

novomašniki, duhovniki, spomini

Datum objave

16.07.2019 11:23

Zadnja sprememba

16.07.2019 16:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam