Zemljevid  

"NIČ NAS NE SME PRESENETITI", Ilirska Bistrica, 1980

Sredi osemdesetih let so v Jugoslaviji spremenili načela obrambe države. V tem smislu je oblast spustila obrambo države v pomembnem delu na krajevni nivo in jo zaupala delavnim organizacijam in vsem strukturam civilne družbe. Sledila so leta usposabljanja tisočev občanov za številne obrambne naloge.  Formirani so bili štabi po občinah in višjih nivojih. Nabavljeno je bilo vse, kar naj bi na terenu podprlo to zamisel, material za opremo enot, da celo osebna oprema za prvo pomoč in orožje. Spomnimo se splošnega gesla teh aktivnoti &r ...

Preberi več

Sredi osemdesetih let so v Jugoslaviji spremenili načela obrambe države. V tem smislu je oblast spustila obrambo države v pomembnem delu na krajevni nivo in jo zaupala delavnim organizacijam in vsem strukturam civilne družbe. Sledila so leta usposabljanja tisočev občanov za številne obrambne naloge.  Formirani so bili štabi po občinah in višjih nivojih. Nabavljeno je bilo vse, kar naj bi na terenu podprlo to zamisel, material za opremo enot, da celo osebna oprema za prvo pomoč in orožje. Spomnimo se splošnega gesla teh aktivnoti »Nič nas ne sme presenetiti«.  

V usposabjanje so bile vključene tudi šole, organizacije civilne družbe in delovne organizacije. Vsi so morali izdelati obsežne načrte, kako bi ravnali ob različnih prilikah, pa naj bi bile vojne prilike ali naravne nesreče.

Pomembne naloge so prevzela tudi društva, ki so vključevala mladino. Po občinah so številne naloge predvsem s področja usposabljanja občanov prevzele organizacije rdečega križa.

Tako je bilo tudi na lirskobistriškem, kjer je deloval marljiv občinski odbor RK, ki je organiziral tudi mnoga regijska tekmovanja in skrbel za udeležbo bistriških ekip na republiških tekmovanjih.

Na sliki:

Ilirsko Bistriški ekipi Rdečega križa in Mladinskega odseka Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica pred začetkom regijskega tekmovanja Nič nas ne sme presenetiti. Na sliki, po spominu, člani MO PD v tekmovalni ekipi tega tekmovanja v planinski opremi: z leve: Nives Jagodnik, Odineja Šuštar, Borut Jenko in Darko Hrabar. V modrih bluzah Vojka Kovačič in Božidara Česnik ter drugi.  (vč/449)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1980

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

člani tekmovalne ekipe

Ključne besede

NNNP, 1980

Datum objave

26.12.2019 21:48

Zadnja sprememba

06.01.2020 09:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam