Moštvi nogometnih klubov ISSK Celje in dunajskega Rapida, 1920

Celjske barve so zastopali: Erhatič, Janda, Cizl, Boljkovič, Ratajc, Božič, Čančer, Šlibar, Kveder, Wagner in Sotl.
Postava Rapida: Kraupar – Dittrich, Nietsch – Beran, Brandstätter, Klär – Wodrak, Bauer, Kuthan, Uridil, Krzal. Rezultat tekme: ISSK Celje :  Rapid Dunaj 1 : 8 (1 : 3).

Proti koncu leta 1919 je v Celju uradno nastal  prvi slovenski nogometni klub Športni klub –SK Celje. Klubi, ki so v tem času nastajali, niso gojili samo nogometa, ampak tudi atletiko, ki je bila sestavni del nogometnega treninga. Prvi zapis o ustanovitvi odkrijemo 25. 12. 1919 v takratnem slovenskem časopisu Nova doba kot vabilo na ustanovni občni zbor.

Dobrih deset mesecev po ustanovitvi je Celje gostilo prvovrstno nogometno ekipo Rapid iz Dunaja, ki je v Celju odigrala dve tekmi, z ekipo Celja in SK Athletik.

Časopis Sport (2. 11.1920) med drugim poroča: »Prvič smo v Celju imeli priložnost videti prvovrstno kontinentalno moštvo. Vsak posameznik v tem moštvu je umetnik nogometa: dovršena tehnika, taktika, igranje z glavo in pravilno placiranje celega moštva frapira gledalca in ga obenem navdušuje. Moč Rapida leži v njegovi nedosegljivi napadalni vrsti. Mnogokrat se je že pisalo, da igra Rapidova napadalna vrsta povsem v stilu angleških profesionalov in da je na kontinentu ne dosežejo nobeni drugi napadalci.

Celje je igralo nadvse požrtvovalno, kar se razvidi  že iz tega, da je igralo proti Rapidu 25 minut 0:0 ter doseglo v 25. minuti po desnem krilu (Kveder) celo vodilni gol. Naravno je bil vratar Celja vso igro močno zaposlen, rešil pa je svojo nalogo nad pričakovanje in žel zato splošno priznanje.

Viri:
Jasna Marinček, 80 let nogometa v Celju, str. 17-20.