Mejniki D'Annunzijeve lastnine na Snežniku, 1926

Leta 1926 lastnik večjega dela snežniških gozdov princ Herman Schoenburg Waldenburg obišče Mussolinija in mu ponudi vršni del Snežnika v znak dobrodošlice. Iz dveh znanih telegramov, ki sta si jih izmenjala Mussolini in D’Aannunzio zvemo, da je Mussolini darilo odstopil italijanskemu režimskemu pesniku Gabrielu D’Annunziu, ki tako postane Principe di Monte Nevoso in od tedaj Snežnik krasi tudi pesnikov družinski grb. Svojo novo posest da novi lastnik omejiti s kamni, kot je ta na sliki z vklesano zaporedno številko in oznakami TMN (tenenza Monte Nevoso). Ime pesnika D’Annunzia je kasneje nosil tudi nov planinski dom Rifugio D’Annunzio na Sviščakih.

Kamen na sliki, je bil nameščen nad Sviščaki, nosi vklesano številko 122, očitno je posest bila kar obsežna. Obiskovalci Snežnika bodite pozorni. Še vedno iščemo kamen s številko 1 in zadnji mejni kamen te razmejitve Snežnika! Kamen s slike je ohranil gozdar Jože Maslo.

Vojko Čeligoj, ( feb. 2019)