Zemljevid  

Kratek postanek Aleksandra Karađorđevića v Laškem

Leta 1920 se je Aleksander Karađorđević, takrat še regent, podal na znamenito potovanje po kraljevini. Iz Beograda ga je pot preko Zagreba pripeljala tudi v Slovenijo. Dvorni vlak se je ustavil na nekaterih postajah, kjer so bodočemu kralju v pozdrav s cvetjem, zelenjem in robčki mahali navdušeni prebivalci. Brežice, Zidani Most, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje in Litijo je doletela čast, da je Aleksander Karađorđević za kratek čas izstopil iz vlaka in nagovoril množico. Poseben sprejem so mu priredili v Ljubljani, od koder se je regent podal naprej n ...

Preberi več

Leta 1920 se je Aleksander Karađorđević, takrat še regent, podal na znamenito potovanje po kraljevini. Iz Beograda ga je pot preko Zagreba pripeljala tudi v Slovenijo. Dvorni vlak se je ustavil na nekaterih postajah, kjer so bodočemu kralju v pozdrav s cvetjem, zelenjem in robčki mahali navdušeni prebivalci. Brežice, Zidani Most, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje in Litijo je doletela čast, da je Aleksander Karađorđević za kratek čas izstopil iz vlaka in nagovoril množico. Poseben sprejem so mu priredili v Ljubljani, od koder se je regent podal naprej na Gorenjsko v njemu zelo ljub Bled. Od tam ga je nato pot z avtomobilom vodila proti Mariboru. Vmes se je za krajši čas ustavil tudi v Celju. Na povratku proti prestolnici kraljevine, je Aleksander ponovno potoval v svojem posebnem vlaku. Takrat pa je izredna čast doletela tudi Laško. Prestolonaslednik je na železniški postaji Laški trg izstopil in pozdravil (kakor piše v časopisu Nova doba z dne 1. julij 1920) večtisočglavo množico. Na postaji ga je v imenu Občine sprejel gerent gospod Elsbacher, v imenu »narodnega ženstva« in sokolic pa njegova hčerka. O imenitnem dogodku obstaja nekaj fotografij, od katerih je verjetno najbolj izpričujoča tukaj objavljena. Na njej so regent Aleksander Karađorđević s spremstvom, delegacija pomembnih Laščanov, ki so sprejem pripravili in množica »firbcev«, ki je prišla pogledat in pozdravit svojega bodočega kralja.

Tomaž Majcen,
Muzej Laško

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Avtor je neznan, fotografijo hrani Muzej Laško

Čas, ki ga prikazuje slika

1920

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Kraj

Laško

Osebe na fotografiji

Aleksander Karađorđević

Ključne besede

Aleksander Karađorđević , Laško

Datum objave

16.10.2017 08:56

Zadnja sprememba

16.10.2017 08:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam