skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Knjižna izdaja Župančičevega Cicibana iz leta 1989

Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk sploh, kar jih je kdaj izšlo na Slovenskem. Z njim se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj poznanimi literarnimi liki iz svetovne mladinskem književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena v decembru 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban. Z besedo Ciciban Župančič poimenuje ...

Preberi več

Ciciban je gotovo najbolj poznana Župančičeva knjiga in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk sploh, kar jih je kdaj izšlo na Slovenskem. Z njim se je Župančič vzpel na vrh mladinske poezije pri Slovencih, naši mladini pa je ustvaril pesniškega junaka, ki se po priljubljenosti lahko primerja z najbolj poznanimi literarnimi liki iz svetovne mladinskem književnosti. Prva izdaja je bila natisnjena v decembru 1915 z naslovom Ciciban in še kaj, naslednje pa imajo skrajšan naslov Ciciban. Z besedo Ciciban Župančič poimenuje otroke, ki so nagajivi, zvedavi, veseli, včasih tudi žalostni in jokavi. Cicibani so torej otroci, ki lahko menjajo razpoloženje večkrat na dan.

Na priloženi fotografiji je naslovnica knjižne izdaje iz leta 1989. Ilustrirala jo je Jelka Reichman, besedila za objavo pa je izbral Drago Kozina. Objavljene so naslednje pesmi: Hip hop, Vrabci in strašilo, Božji volek, Mak, Žabe, Pismo, Zeleni Jurij, Ciciban in čebela, Ciciban – Cicifuj, Ciciban posluša očetovo uro, Ciciban zaspi.

Fotografijo naslovnice je prispevala Mateja Kus.

Slika

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Župančič Oton

Čas, ki ga prikazuje slika

1989

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Ključne besede

knjige, poezija, Župančič, Oton

Datum objave

08.11.2018 13:14

Zadnja sprememba

08.11.2018 13:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam