Kara

Otroci za fotografiranje na rojstnodnevni zabavi sedijo v kari – vozu za krompir.

Ob akciji zbiramo spomine Šege in navade vašega kraja: od setve do žetve je Majda Kukec iz Novega mesta prispevala svoj spomin.

BOŽIČNI VEČER

»Običaj« trositi picke je spomin na moja otroška leta, ki sem jih preživljala v Velikih Brusnicah. Mislim, da je ta običaj tonil v pozabo.

Pred leti, ne vem več točno katerega leta, sem ta običaj pod psevdonimom »Magda« objavila v Dolenjskem listu.

“Ko smo se greli na toplo zakurjeni krušni peči, so se potiho na stežaj odprla vrata sobe in vstopila je sosedova Mica, drobna stara ženica, ki je prišla »picke trosit«. Spodnji rob črnega predpasnika je privzdignjen in naguban stiskala v eni roki, z drugo pa je segala vanj in iz njega pobirala orehe, suhe hruške, slive, morda kakšen bonbonček in jabolka ter dobrote raztresala po sobi, nas pa z glasnim klicanjem vabila: Picke trosim, picke trosim, pi, pi, pi, pi. Pridite otroci! Pi, pi, pi!« Poskakali smo s peči, da je donelo po lesenem podu in hiteli pobirati po tleh dobrote sosede Mice. Smejala se je na glas, ko je videla naše veselje. Svojih otrok ni imela, uživala pa je, ko je lahko razveseljevala druge.

Nekega dne je soseda Mica za vedno odšla za svojim možem. Takrat je za vedno odšel iz mojega otroštva ta lepi običaj svetega večera. Pogrešala sem dolgo njo in njene picke. Nihče jih ni prišel več trosit”.