Dve vojaški bolnišnici na Bistriškem med 1. vojno, 1916

Zahvaljujoč domačemu zdravniku dr. Viktorju Gregoriću v Ilirski Bistrici, sicer pa velikemu avstrofilu je bila Ilirska Bistrica s sosednjim Trnovim dobro pripravljena na sprejem bolnikov in ranjencev s fronte. Že pred začetkom vojne je dr. Gregorić utrdil organizacijo rdečega križa in ob izbruhu voljne organiziral tečaje prve pomoči na Bistriškem. Organiziral je tudi dve provizorični bolnišnici v Trnovskem samostanu, kjer so šolske sestre Notredamke imele pouk in stanovanja za gojenke, ter v stavbi Sokolskega doma v Ilirski Bistrici. Pri organizaciji so močno sodelovali tudi domači občinski možje. Nekateri so za svoje delo že dobivali priznanja in odličja.  Dr. Gregorić je na  vsakem koraku izkazoval svojo gorečo privrženost cesarski hiši. Očividci so znali povedati, da je tudi v civilno ambulanto na redno ordinacijo prihajal v uniformi avstrijskega rezervnega oficirja s sabljo. Avstrijske vojaške uniforme ni slekel niti ob italijanski zasedbi Ilirske Bistrice in ostal v njej do svojega odhoda iz Bistrice.

Zanimiva je njegova prigoda, ko je na cesti na meji med Bistrico in Trnovim organiziral sprejem za cesarja Karla, ki se je peljal v Opatijo. Povabil je šolsko mladino s šopki cvetja, pripravili so se zapeti cesarsko himno. V pričakovanju se je zbrala velika množica krajanov. Kolona vozil s cesarjem je res upočasnila vožnjo, ni se pa ustavila. Nič ni pomagalo mahanje dr. Gregorića sredi ceste, da se ustavijo. Poskušal je rešiti kar se rešiti da, tekel je za cesarskim vozilom in vrgel šop cvetja v odprt cesarjev avto. Menda je le ta zadel cesarja v glavo. Bistričani so se muzali, dr. Gregorič pa je bil izredno razočaran!

Na sliki: skupina ranjencev pred sokolskim domom. V sredi dr. Viktor Gregorić v uniformi, ob njem njegova soproga, med dvema bolniškima  sestrama. Med ranjenci ni najti kakšnega velikega ranjenca, razen onega, ki ima povezan prst na levi roki.

Dr. Viktor Gregorić je tudi po odhodu iz Ilirske Bistrice naredil veliko kariero. Z denarjem zasluženim na Bistriškem je kupil Šmarješke toplice in jih temeljito posodobil. Med drugim je postal tudi župan Novega mesta. 137/vč