Cicibani planinci že 50 let, Ilirska Bistrica

Pred 50. leti so v otroškem vrtcu v Ilirski Bistrici, pri vzgojnem delu s cicibani – varovanci vrtca, začeli z izvirno planinsko dejavnostjo. Mladi so s svojimi vzgojiteljicami vzorno pripravili številne planinske aktivnosti, izlete na bližnje vzpetine, pripravili so mnoga srečanja z vrstniki iz drugih vrtcev, nastopali so na šolskih prireditvah.  Niso pa pozabili zavriskati, ko so uspeli osvojiti nov vrh. Domači likovnik Jože Šajn je oblikoval spominske žige vrhov, ki so jih osvajali. Mlade cicibane planince sta vodili vzgojiteljici Marija Štefančič in Helena Klanjšček. Kmalu pa je celoten vrtec postal velika planinska družina. Zamisel o planinskem delovanju se je kmalu razširila v vseh vrtcih v občini in mnoge vrtce po vsej Sloveniji. Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije je sprejela planinsko aktivnost z najmlajšimi za svojo dejavnost in jo uspešno ponudila vsej predšolski mladini v Sloveniji. Bistriški planinski navdušenci so pripravili tudi še strokovna navodila za dejavnost s cicibani »Cicibanove stezice«, avtorja Mojmirja Štefančiča, ki jih je za celotno Slovenijo dala natisniti Mladinska komisija PZS v nekaj deset tisoč izvodih, na Bistriškem so cicibani dobili še cicibanov našitek – izdelek Filipa Matka Filutka in planinski klobuček.

Tovrstna planinska dejavnost s predšolskimi otroci je bila tudi v Evropi občudovanja vredna novost in je žela mnoge simpatije doma in po svetu. Naši mladi planinci in njihove mentorice so prejeli mnoga priznanja.

Na sliki: Skupina cicibanov planincev na enem svojih prvih izletov na 800 m visoko Drago, 29. 3. 1984,  s svojimi vzgojiteljicami, Marijo Štefančič, Marijo Mršnik in Majdo Vojnovič.

Foto Vojko Čeligoj (vč/430)