Leta 1914 smo se spomnili 100-letnice začetka prve svetovne vojne. Prihodnje leto bomo obeležili 100-letnico konca prve svetovne vojne. Vmes pa se neizogibno vrstijo druge 100-letnice … Tokrat se spominjamo Ančeja Mayerja, ki se je bojeval v prvi svetovni vojni in na soškem bojišču 28. avgusta pred natanko 100 leti izgubil življenje. To je bila velika izguba za znano šoštanjsko družino Mayer, s katero je sočustvovalo mnogo Šoštanjčanov. Družina je živela v danes prenovljeni meščanski Vili Mayer v Šoštanju.

Anče Mayer (1897–1917), uradno Franc, prvorojeni sin šoštanjskega odvetnika in župana dr. Frana Mayerja in njegove žene Marije. Študent prava. Izjemno inteligenten in nadarjen mladenič. Ukvarjal se je s fotografijo in športom. Umrl je kot rezervni praporščak iz I. strojnične stotnije I. bataljona 87. pehotnega polka. Padel je v 11. soški bitki za Sv. Gabrijel (danes Škabrijel), ki velja za najbolj krvav spopad na slovenskih tleh. Pokopan je bil na vojaškem pokopališču v vasi Ravnica, kjer je danes travnik z osrednjim avstro-ogrskim spomenikom in nekaj ostanki nagrobnikov.

Povzeto po: Poles, Š. et al: Hrani jih za spomin, če me več kdaj nazaj ne bo. Občina Šoštanj, Šoštanj 2014.