135-letnica rojstva zdravnika dr. Antona Čedeja

7. januarja letos je minilo 135 let od rojstva laškega zdravnika dr. Antona Čedeja.

Izhajal je iz Griž v Savinjski dolini. Medicino je študiral v Gradcu. Svojo zdravniško kariero je začel v Mariboru in jo nadaljeval v mornariški bolnišnici v Pulju.

Po 1. svetovni vojni je prevzel mesto okrožnega zdravnika na obsežnem območju Laškega, Rimskih Toplic in Jurkloštra. Izračunal je, da je na tem območju kot zdravnik prehodil toliko kilometrov, kot je dvakratni obseg Zemlje.

Njegovo delo je oteževala nizka zdravstvena prosvetljenost, predvsem podeželja (odpor do bolnišnic in cepljenja, nizka higienska raven). Bil je tudi okrajni sanitetni referent in sodno-medicinski izvedenec. Pri delu sta mu pomagali prva in po njeni smrti druga žena, ki sta skrbeli za hišno lekarno in opravljali pomožna medicinska dela.

Anton Čede je deloval kot zdravnik 40 let, od tega 35 v Laškem. Umrl je leta 1965.

V svojih spominih sam pravi: »Z rožicami mi ni bilo postlano, vendar me veseli, da sem zmogel to težavno življenjsko nalogo

Leta 1941 je izdal knjigo Porence – rodovni opis in spominske črtice, ki jo hranimo v domoznanski zbirki laške knjižnice.

V zbirki hranimo tudi rokopisni zvezek dr. Čedeja (obsega skoraj 150 strani velikega formata), v katerega je zapisoval različne zdravstvene nasvete, opise zdravilnih rastlin itd. Knjižnici ga je poklonil Martin Razboršek, član domoznanskega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Knjižnici Laško. Razborškova družina je bila z dr. Čedejem povezana, medsebojno so si pomagali in se obiskovali. Ob rušenju Čedejeve hiše, ki je stala nasproti občinske stavbe na sedanjem Trubarjevem nabrežju, pa je g. Razboršek zdravnikovi soprogi pomagal pri selitvi in prejel v dar zvezek, iz katerega smo za ilustracijo izbrali odlomek s tremi ukrepi pri vrtoglavici:

Kadar se v glav vrti: Ta male koprive na glavo pokladaj.; Jesih na razbeleno železo kaplat in s tem se (po)kadi.; Sladki janež na žerjavco devaj, de se v nos kadi dober.

Prispevala: Gabrijela Pirš

(Življenjepis dr. Čedeja povzet po: Kovačič Metka: Znani Laščani, 1994)