Modernizacija ceste čez Gorjance, 1962 ̶ 1964

Potreba po novi, modernizirani, asfaltirani cesti je bila velika. Kdorkoli se je vozil čez Gorjance je vedel, da ga čaka mukotrpna vožnja. Pripravljen je moral biti na blato, luknje, globoke kolesnice, prah in umazanijo. V Belo krajino je pot zanesla le tiste, ki so jo bili primorani opraviti.

O slabi cestni povezavi Dolenjske z Belo krajino je bilo veliko povedanega. Še veljaki, ki so prihajali gledat stanje v Beli krajini, so želeli, da jih pridejo iskat v Novo mesto, ker je bilo njihovih avtomobilov škoda. Prav za ta namen sta na pobudo ljudskih odbornikov v začetku letu 1962 ljudska odbora iz Metlike in Črnomlja imenovala skupni odbor za rekonstrukcijo ceste Metlika–Vinica. Modernizacija ceste se je pričela 1. aprila 1962, zanjo je bilo za to leto predvidenih 180 milijonov dinarjev, od tega 160 milijonov državnega denarja, ostalo pa od občin in okrajev.