skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Predavanje o Orfejevem spomeniku na Ptuju

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na predavanje dr. Katarine Šmid Orfejev spomenik na Ptuju in podobe na njem, ki bo v četrtek, 11. maja 2017, ob 19. uri v Mestnem gledališču Ptuj.

Orfejev spomenik na Ptuju, nagrobni spomenik petovionskega oblastnika Marka Valerija Vera, danes ni samo prepoznavni znak mesta Ptuj, temveč sodi tudi med največkrat objavljene spomenike iz rimske dobe na območju današnje Republike Slovenije. Osrednje slikovno polje te monumentalne nagrobne stele, po velikosti največje v Panoniji in sosednjem Noriku, izpolnjuje v umetnosti rimske cesarske dobe sicer zelo priljubljena pripovedna epizoda Orfeja med živalmi, ki pa je bila v sepulkralnem kontekstu začuda potisnjena v ozadje, saj so se  kamniti nagrobniki s tem prizorom ohranili zgolj v obeh donavskih provincah, ki sta se razprostirali čez ozemlje današnje Slovenije.
Predavanje se bo osredotočilo na posamezne prizore na Orfejevem spomeniku v njihovi soodvisnosti do ostalih motivno in kompozicijsko sorodnih upodobitev v okviru cesarstva.
(Katarina Šmid)

 

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.