skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ormož nekoč, danes, jutri. Miran Fišer o pomenu Ormoža v osamosvojitvena vojni za Slovenijo

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 28. septembra 2023, ob 18. uri vabi na domoznanski večer z Miranom Fišerjem.

Miran Fišer bo spregovoril o pomenu Ormoža v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. S svojim poglobljenim znanjem in osebnimi izkušnjami bo osvetlil ključne trenutke med letoma 1988 do 1991, spregovoril o kritičnih trenutkih pred in med vojno, analiziral ključne točke bojnih položajev, kot je Ormoški most, kjer so se odvijala pogajanja in odpor vojaškim poskusom na obstoječih barikadah. Razmišljal bo tudi o vrednotah, ki so jim sledili branitelji in o vrednotah, ki so jih zgradili.

Z željo, da se ohranja spomin na prispevek braniteljev v osamosvojitveni vojni leta 1991, bo z nami delil izkušnje, ki so zaznamovale to obdobje slovenske zgodovine.

Miran Fišer je vstopil v Teritorialno obrambo že leta 1983, kjer je opravljal različne štabne dolžnosti. Leta 1986 se je pridružil Občinskemu štabu Teritorialne obrambe Ormož, kjer je aktivno deloval pri organizaciji in vrnitvi orožja iz skladišč Jugoslovanske ljudske armade ter pripravah na obrambo Slovenije. Med osamosvojitveno vojno je prevzel vodstvo kot poveljnik 77. Obmejnega štaba Teritorialne obrambe na Ptuju, kar je izkazovalo njegovo visoko stopnjo strokovnosti in vodstvenih sposobnosti. Po vojni je nadaljeval svojo kariero v Slovenski vojski, opravil Generalštabno šolanje SV ter se izpopolnjeval na različnih funkcionalnih tečajih v tujini. Miran Fišer je med svojo kariero služil tudi v mirovnih operacijah v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu, kjer je pridobil dragocene izkušnje in znanja. Svojo vojaško pot je zaključil kot načelnik Vojaškega ministrstva Slovenske vojske in kot pripadnik Centra za vojaške študije. Po upokojitvi se Miran Fišer še vedno aktivno vključuje v veteranske in častniške organizacije v Ormožu, kjer svoje izkušnje in znanje deli s prihodnjimi generacijami.

Predstavitev lokalne zgodovine, ki je vplivala na prihodnost Slovenije, bo pospremljena s priložnostno razstavo in kulturnim programom, v katerem bomo prisluhnili tudi pesmim Mirana Fišerja.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.