skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Marika Vicari - As I walk

Galerija mesta Ptuj vabi na predstavitev kataloga aktualne razstave MARIKA VICARI – AS I WALK. Srečali se bomo v soboto, 30. oktobra 2021 ob 10.00 v Galeriji mesta Ptuj.
 

Iz besedila v katalogu (Marjeta Ciglenečki):

Marika Vicari je svojo najnovejšo razstavo naslovila As I walk/Kakor hodim. Naslov je pomenljiv in v bistvenem označuje njen način risanja in slikanja, ki ni zamejen le na čas, ko umetnica rokuje s svinčnikom in akvarelnimi barvami, pač pa so razstavljena dela rezultat njenega življenjskega ritma, v katerem imajo pohajanja pomembno mesto. Podobe dreves in gozdov, ki so ponavljajoči se motiv Marikinih risb, so se ji vtisnile v spomin in zavest med sprehodi, naj bo v okolici Vicenze, kjer je njen dom, ali tudi kjerkoli drugje, lahko celo v urbanih sredinah, pomembno je, da jo okolje prevzame in posrka vase. Prepusti se poti in korakom, ki omogočajo prepletanje misli in spominov. Marika Vicari je široko razgledana po vseh zvrsteh umetnosti, še posebej se poglablja v fotografijo, je pa tudi zvesta in tenkočutna bralka leposlovja, poezije in filozofskih spisov. Ko se vse omenjeno spoji v njeni občutljivi notranjosti, se izkaže, da jo prehojene poti vračajo nazaj k njej sami in k razmisleku o krhkosti našega planeta in človeka, ki se zdi v tem svetu izgubljen. In kar je še pomembnejše: umetnica vabi tudi gledalce, da se ji pridružimo. …

O avtorici (Marjeta Ciglenečki):

Marika Vicari je ustvarjalka z diplomo beneške Akademije lepih umetnosti in specializacijo iz vizualnih umetnosti in produkcije, ki jo je opravila na beneškem Vseučilišču za arhitekturo. Izhaja iz okolja, kjer je umetnost doma, kot radi pravimo, saj se nam tako v Benetkah kot v Marikini rojstni Vicenzi na vsakem koraku razkrivajo vrhunske umetnine. S slovensko Štajersko jo je povezala življenjska usoda; poročila se je s slikarjem Jernejem Forbicijem, po rodu iz Strnišča pri Kidričevem. Živita v Creazzu blizu Vicenze, a pogosto zahajata v Strnišče in na Ptuj, kjer vsako poletje organizirata festival sodobne umetnosti Art Stays. Takrat oživijo vsa ptujska razstavišča, tudi takšna improvizirana, na ogled pa so dela umetnikov tako rekoč iz celega sveta. Marika je v vlogi umetniške direktorice festivala postala nepogrešljiva soustvarjalka ptujske kulturne podobe. Z veliko razstavo v Galeriji mesta Ptuj se predstavlja kot vznemirljiva slikarka, razgledana po svetu slikarstva, fotografije, literature in filozofije; je kontemplativna osebnost, občutljivo doživlja nemirni in negotovi sodobni čas, s svojim ustvarjalnim pristopom pa gledalce vabi v poglobljeno razmišljanje o nas samih in jih skuša prepričati, da je potrebno pogled obrniti vase, pri tem pa iskati vzore v veličastni zgodovini umetnosti in se ne braniti soočenja s preteklostjo, ki je pogosto kruto zaznamovala kraje našega bivanja.

Vstop je prost. Vodstva se lahko udeležite v skladu s PCT protokolom in s priporočili NIJZ.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.