skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Maksim Gaspari (1883-1980): razstava ob 140. obletnici rojstva

Maksim Gaspari je slikal od svoje zgodnje mladosti do pozne starosti. Poskrbel je za številne opreme knjig, revij, pratik in koledarjev, za dekoracije platnic. Ustvaril je množico karikatur, skoraj nepregledne serije razglednic, številne plakate in letake, diplome in tako dalje. Na razstavi, ki jo je pripravila Erika Marolt, si je mogoče ogledati njegova dela, ki jih hranimo v Slovanski knjižnici, ki deluje znotraj Mestne knjižnice Ljubljana.

Razstava je na ogled od 13. 2. do 31. 3. 2023 v MKL-Slovanski knjižnici za Bežigradom, v 2. nadstropju, v delovnem času knjižnice.

»Umetnost je roža, skrivnosti polna, ki ne raste po vseh jasah in steljnikih, ampak je redko posejana in čim redkejša je, tem čudovitejši je njen vonj.« (Maksim Gaspari)

»Redko kateri umetnik se je tako povezal s slovenskim človekom kot Maksim Gaspari. Rodovi so ga spremljali in sprejemali in Gaspari je spremljal rodove. Srečnejši so si lahko kupili njegove oljne ali v posebni mešani tehniki slikane podobe, preprostemu človeku so prišle te pred oči vsaj v reprodukcijah, prav vsem pa so govorile in še govore Gasparijeve ilustracije, raztresene po knjigah, revijah, priložnostnih tiskih in še prav posebno na razglednicah.« (Vera Baloh, odlomek iz publikacije Narodne galerije, 1986)

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.