skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubljana v gibljivih slikah: Grad v prvi svetovni vojni - dr. Blaž Vurnik

V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo iz različnih perspektiv osvetlili enega najbolj prepoznavnih simbolov našega mesta – Ljubljanski grad.

Na prvem dogodku, v torek, 19. 4. 2022, ob 19. uri, bomo pozornost posvetili dogajanju na gradu v času prve svetovne vojne. Leta 1914 so na Ljubljanskem gradu prebivali redki stanovalci iz najnižjih družbenih plasti, nekoliko več pa je bilo zapornikov. Kmalu po vzpostavitvi front in prvih bojih so na grad vojaške oblasti pripeljale prve vojne ujetnike, pripadnike srbske ter francoske in britanske vojske. Po tem, ko se je v vojno vključila Italija, pa so v velikem številu na Ljubljanski grad, ki je postal karantenska postaja za vojne ujetnike, začeli zapirati italijanske vojne ujetnike s soškega bojišča. Med grajskimi zidovi je nastala nenavadna skupnost italijanskih vojnih ujetnikov, ki so z opravljanjem različnih poklicev v Ljubljani pričakali konec vojne.

Pred predavanjem zgodovinarja dr. Blaža Vurnika si bo mogoče ogledati kratek dokumentarni posnetek o obravnavani temi, ki smo ga pridobili v arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.

Dogodek se bo odvil v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. Priporočljivo je, da obiskovalci v dvorani nosijo zaščitne maske.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.