skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

23. marca 1923 se je na Ptuju rodil Janko Simonič, fotograf

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
23. marca 1923 se je na Ptuju rodil Janko Simonič, fotograf. Umrl je 10. marca 2006 na Ptuju.

Rodil se je kot sedmi otrok v številčni kmečki družini očetu Antonu, mizarskemu mojstru, in materi Mariji, gospodinji. Predšolska in šolska leta je preživel na domačiji v Krčevini pri Ptuju v družbi šestih sester in dveh bratov. Na Ptuju je obiskoval 4-letno osnovno šolo, nato pa zaključil še 4-letno meščansko šolo. Z željo, da bi postal fotograf, se je leta 1939 vpisal v 3-letno trgovsko nadaljevalno šolo v Ptuju in ob tem postal vajenec pri fotografskem mojstru Francu Langerholcu v Prešernovi ulici. Leta 1941 se je nemški okupaciji izognil z odhodom v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot fotografski pomočnik – retušer v ateljeju Foto Holyinski in tam ostal do konca vojne. Tukaj je spoznal svojo bodočo ženo Lidijo (roj. Rebernig), s katero se je poročil leta 1946, v zakonu sta se jima rodila hči Metka in sin Janko.

Po koncu druge svetovne vojne in vrnitvi na Ptuj (1945) se je zaposlil kot propagandni referent – vodja ptujske foto sekcije. V tej vlogi si je uspel nabaviti začetni fotografski material in leta 1946 po opravljenem mojstrskem izpitu skupaj z nekdanjim mentorjem Francem Langerholcem odprl fotografski atelje Drava Langerholc – Simonič. Še istega leta je bil vpoklican na triletno služenje vojaškega roka v letalsko enoto v Mostar, delo v ateljeju pa sta v tem času vodila Franc Langerholc in žena Lidija. Po vrnitvi na Ptuj sta se obrtnika razšla in Janko Simonič je odprl samostojni atelje z imenom Foto Drava Ptuj na takratnem Trgu svobode 3 (danes Minoritski trg).

Bil je priznan mojster črno-bele fotografije, fotografiral je ob različnih osebnih in družinskih dogodkih ter ustvaril številne otroške in družinske portrete, pa tudi fotografije za osebne dokumente. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s krajinsko fotografijo, pri čemer je fotografiral predvsem mestno jedro Ptuja, grad itd.
Atelje je pod njegovim vodstvom deloval do leta 1983, ko je obrt prevzela nekdanja vajenka Erna Špehonja, atelje z imenom Foto Drava je deloval do leta 1996.

Janko Simonič se je upokojil leta 1984, vendar je še naprej z zanimanjem spremljal delovanje ateljeja, posvečal pa se je tudi zasebnemu fotografiranju. V prostem času se je ukvarjal tudi s športnim ribolovom. Mnogo let je bil član ribiške družine Ptuj, kjer je tekmoval v ribiških ekipah in dosegel več dobrih rezultatov.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/simonic-janez-janko/

Avtorica gesla: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.