skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

2. julija 1953 je v Ljubljani umrl Anton Smeh, filmski snemalec in igralec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
2. julija 1953 je v Ljubljani umrl  Anton Smeh, filmski snemalec in igralec. Rodil se je 28. novembra 1898 v Orešju na Bizeljskem.

Življenje v veliki kmečki družini je bilo težko. Ko je bil star pet let, mu je umrla mama Francka. Oče Martin je težko nahranil vso družino, zato so otroci drug za drugim odhajali od doma. Med zadnjimi je dom zapustil Anton, ki je sestram sledil v Zagreb. Opravljal je različne poklice (rudar, pek itd.), ves čas pa se je spogledoval s fotografijo.

Ko je spoznal, da je kamera sposobna zabeležiti premik, hojo, dogodek, se je z vsem srcem in predanostjo posvetil snemanju.

Viri navajajo, da se je leta 1924 vpisal v filmsko šolo tedanjega filmskega podjetja Jadran film v Zagrebu, ki pa jo je kmalu zaradi neresnih razmer, ki so vladale v njej, zapustil.

Med 2. svetovno vojno je bil zaprt zaradi suma, da je sodeloval z odporniškim gibanjem. To je bilo obdobje, ki mu je vzelo zdravje in premoženje. Z ženo sta preživela, a je ob okupaciji Beograda dobil poškodobo levega očesa, kar je v zadnjih letih njegovega življenja povzročilo pešanje vida – najhuje, kar lahko doleti snemalca.

Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/zivljenjepis-4.html

Priporočamo tudi:
– Anton Smeh – Harry (1898-1953)
– https://bsf.si/sl/ime/anton-smeh/
 https://www.imdb.com/name/nm1167707/

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.