skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

17. decembra 1853 se je v Laškem rodil Fran Orožen, geograf, zgodovinar in prvi predsednik SPD

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
17. decembra 1853 se je v Laškem rodil Fran Orožen, geograf, zgodovinar in prvi predsednik SPD. Umrl je v Ljubljani 26. novembra 1912. 

Njegov oče Fran je bil trgovec, brat znanega zgodovinarja Ignacija Orožna. Fran Orožen ml. je gimnazijo končal v Celju ter študiral zemljepis in zgodovino na Dunaju, kjer je tudi poslušal predavanje znanega raziskovalca vzhodnih Alp prof. Friderika Simonyja. Po končanem študiju je učil na učiteljiščih v Novem mestu, Kopru in Ljubljani, kjer je živel do smrti.

Njegova prva strokovna prispevka sta nastala ob prihodu v Ljubljano. To sta bili poljudnoznanstveni razpravi: “S čim in kako so pisali stari narodi in kako pišemo zdaj” in “O početku in razvoju pisem”, obe objavljeni v Ljubljanskem zvonu. V svojem poklicnem delu se je soočil s potrebo po učbenikih geografske in zgodovinske stroke. Začel je delati v tej smeri in tako so nastala številna knjižna dela. Ukvarjal se je tudi z zemljevidi. Za slovenske šole je priredil globus s slovenskim besedilom in več stenskih zemljevidov. Za ljudske šole pa je priredil Haardtov zemljepisni atlas. Iz prve polovice njegovega strokovnega delovanja sta še dve razpravi v Ljubljanskem zvonu, in sicer “Praznovanje sv. Jurija na Štajerskem” in “Stanley Henry Moreton”, ki je bila objavljena v več delih

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.