skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

10. septembra 1958 je umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
10. septembra 1958 je v Celju umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf. Rodil se je 5. aprila 1894 v Doljah v Ziljski dolini. 

Bil je zaveden Slovenec in pedagog, od nekdaj zaničevan in omalovaževan. Po drugi svetovni vojni niso hoteli stiskati nobenih del, če niso bila cenzurirana.
Leta 1946 je postal direktor tiskovne in produktivne zadruge z omejenim jamstvom, ki je bila v lasti družbe Svetega Mohorja v Celju in tako je dobil priložnost, da je natisnil Koroške narodne pripovedke, takšne, ki so te, ki do danes v tej obliki in vsebini še niso bile natisnjene.
V aprilu 1948 so ga aretirali in ga brez vsakršne obsodbe zaprli v zloglasnem zaporu za politične prestopnike na Golem otoku. Po tri in pol letnem političnem zaporu na Golem otoku si ni nikoli več opomogel, saj mu ni šlo v zavest, zakaj je moral preživeti tri leta in pol grozovitih tortur političnega Golega otoka, saj ni nikoli stopil pred kakšnega koli sodnika, ali sodišča, ki bi ga naj obsodilo. Po prihodu z Golega otoka je ves pretepen, izmučen in bolan preživel samo še šest let. Skoraj vsa njegova dela so šla v pozabo, ker jih oblasti niso dovolile ponatisniti, ker niso ustrezala tedanjim ideološkim normam.

Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Möderndorfer_(1894)

Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi372887/ 

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.