skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

1. oktobra 1814 se je v Cerknem rodil vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
1. oktobra 1814 se je v Cerknem rodil vitez Franc pl. Močnik, slovenski matematik, pedagog in pisec matematičnih učbenikov. Umrl je 30. novembra 1892 v Gradcu.

odil se je v Cerknem, ampak je tu preživel le kratko obdobje svojega življenja do svojega odhoda na šolanje. Ljudsko šolo je obiskoval v Idriji, gimnazijo in licej v Ljubljani. Študij je nadaljeval na bogoslovju v Gorici. Zaposlil se je kot učitelj na goriški normalki (zgledni osnovni šoli). Deset let je poučeval v Gorici in ob tem študiral matematiko na univerzi v Olomoucu. Od tam so ga poklicali v Ljubljano, kjer je postal vodja deželnega urada za šolstvo. Iz Ljubljane je bil premeščen v Gradec na mesto šolskega nadzornika za Štajersko. Leta 1871 se je na lastno željo upokojil. Bil je izvrsten metodik in specialni didaktik matematike. Že leta 1840 je izdal svojo prvo metodiko matematike kot pomoč učiteljem in učencem, kmalu pa so sledili tudi učbeniki za matematiko. Napisal je več kot 70 različnih šolskih knjig. Pisal je v nemščini, 25 del je prevedenih v slovenščino.

Per saperne di più

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.