skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Nagrobna plošča Friderika IX. Ptujskega

Grad Ormož so v drugi polovici 13. stoletja postavili gospodje Ptujski. V novozgrajenem gradu (Fridaw) ob vasi Holermus (Ormož) so Ptujski le redko bivali. V njihovem imenu so posest upravljali njihovi kastelani vitezi Ormoški. Grad je v posesti Ptujskih ostal do leta 1438, ko je umrl Friderik IX., zadnji gospod Ptujski.

Na sliki: Nagrobna plošča Friderika IX. Ptujskega (1421–1438) iz ok. 1440. Plošča je nekoč prekrivala družinsko grobnico v dominikanski cerkvi na Ptuju, danes je vzidana na ptujskem gradu. Relief prikazuje Friderika IX. v bojni opravi s praporom v roki, stoječega na psu. Na levi strani spodaj je upodobljen vurberški grb z zmajem, na desni strani spodaj pa borlski grb z narobe obrnjenim sidrom. Relief obkroža napis: »Leta gospodovega 1438 na dan Sv. treh kraljev je umrl plemeniti gospod, gospod Friderik iz Ptuja, vrhovni maršal na Štajerskem. Naj mu bo Bog milosten.«
Nagrobnik je pripisan »Mojstru iz Seeona«, ki je morda identičen s Hansom Paldaufom – ta je takrat imel delavnico v Müldorfu na Innu (Hajdinjak, Vidmar, 2009, str. 67).

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.