skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Mestni trg, Ljubljana: poslopje s črno jekleno fasado na Mestnem trgu 23

Viljem Treo je novo stavbo na mestu prejšnje v prvi polovici leta 1914 zgradil za trgovca Franca Drofeniga. Tu je delovala Miklavčeva veleblagovnica. Stavba je tako po videzu kot uporabljenih materialih in pročelju nekaj posebnega sredi Mestnega trga. 

Drofenigova hiša ali tudi Miklavčeva veleblagovnica je poslovna stavba, ki se je v arhitekturno zgodovino vpisala kot prvo poslopje z montažno jekleno fasado in skeletno železobetonsko konstrukcijo v Ljubljani. Hiša predstavlja enega izmed vrhuncev razvoja gradbene tehnologije v Ljubljani in velja za primer kakovostnega umeščanja moderne arhitekture v historično mestno jedro.  

Načrte za zgradbo je izdelal arhitekt Karl Brünnler. Hiša stoji na mestu nekdanje baročne hiše. Arhitekt je v zasnovi uporabil nove možnosti, ki jih je ponujala tedanja gradbena tehnologija. V pritličju in v prvem nadstropju sta bila velika prodajna prostora, v tretjem nadstropju pa se je nahajalo skladišče. Vsi prostori so obsegali celotno globino stavbe.

Med prvim in drugim nadstropjem je bilo stopnišče v sredini. Na fasadi je arhitekt uporabil dekorativne elemente secesije. Črna fasada deluje lahkotno, jeklena mreža nosi velike steklene površine in parapetna polnila iz kamnitih plošč enake barve. Izložbe v pritličju so skoraj kvadratna, okna v 3. nadstropju pa so polkrožno zaključena. Okras na fasadi predstavljata pozlačen strešni venec in nadstrešek v pritličju.

Trgovec Drofenig je na Mestnem trgu želel zgraditi novo trgovino z moderno fasado v kombinaciji jekla, stekla in keramičnih ploščic. Znani umetnostni zgodovinar France Stele na funkciji deželnega konservatorja za Kranjsko je v imenu Centralne komisije za spomeniško varstvo projektu nasprotoval in pri nadrejenih na Dunaju izposloval denar za pripravo novega projekta, ki ga je naročil pri arhitektu Fritzu Schmidingerju. Mestne oblasti so Drofenigu sprva naročile, da mora upoštevati Schmidingerjev projekt. Vendar se je investitor pritožil in uspel. Konservatorjevo mnenje je obveljalo le v eni podrobnosti. Namesto barvnih keramičnih ploščic so na pročelju nameščene temne plošče iz poliranega umetnega kamna.  

 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Organizzazione

Partner


Scelta della regione


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.