skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Freske v Križevi kapeli

Stenske slike v kapeli sv. Križa (nahaja se desno od glavnega vhoda pod korom), slogovno povezane z delavniškim krogom južnotirolskega slikarja Janeza iz Brunecka (Hans ali Johannes von Bruneck), spadajo med najpomembnejše spomenike gotskega stenskega slikarsta v Sloveniji. Nastale so pod pokroviteljstvom mogočnih štajerskih plemiških rodbin.

Na razglednici so vidne freske južne stene Križeve kapele. Nastale so leta 1426, lahko pa tudi leto ali dve prej. Naročil jih je prvi kaplan ptujskogorske cerkve Nikolaj, ki pa je še pred dokončanjem poslikave umrl, zato je naročilo do konca pripeljal župnik Matija, župnik cerkve sv. Vida na Dravskem polju.
Na zgornejm pasu  so upodobljeni prizori, povezani s patronicijem kapele. V sredini je nameščeno Križanje z Marijo na levi in Janezom Evangelistom na desni. Na desni sliki vidimo prizor Kristusove molitve na Oljski gori, na levi pa prizor Vstajenja s spečima vojakoma.
Na spodnjem pasu je na sredini slika Matere božje z mrtvim Kristusom v naročju, za njo je šest svetniških postav. Na levi sliki sta upodobljeni sv. Katarina Aleksandrijska z mečem in kolesom ter sv. Doroteja s košarico in cvetjem, ki jo sprejema od otroka. Na desni  sliki sta upodobljena sv. Andrej in sv. Krištof.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.