skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Brambni ščit v železju v dobrodelne nameneBrambni ščit v železju so ljubljanske mestne oblasti postavile 18. 8. 1915 pred mestno hišo. Namenjen je bil zbiranju prispevkov za vdove in sirote v vojni padlih Kranjcev. Ljudje so v brambni ščit zabijali žebljičke, vredne 1 krono, 50 in 20 vinarjev. Ščit, ki je imel na začetku še bela polja, so ljudje popolnoma zapolnili z žebljički. Kot potrdilo za plačan prispevek so ljudem izdajali kupone. Dobrodelna akcija se je odvijala ob 85-letnici cesarja Franca Jožefa I.
Jakob Dimnik je v letnem poročilu 1. mestne šestrazredne deške ljudske šole v Ljubljani v vojnem šolskem letu 1914/1915 o akciji dejal, da je k zbiranju sredstev pozval Pomožni zaklad za vdove in sirote pri c. kr. vojnem ministrstvu na Dunaju. Župan Ivan Tavčar je predlagal občinskemu svetu, da tudi v Ljubljani postavijo Brambni ščit v železju. 
Dobrodelna akcija se je pričela 18. 8. 1915 ob 11. uri dopoldne. Žeblje so zabijali tudi občinski svetniki, predstojniki vojaških, civilnih in cerkvenih oblasti. Prvi žebelj so zabili v ščit v imenu samega cesarja, saj jim je bil on sam tako naročil. 
Dimnik je še napisal, da “brambni ščit v železju bo ostal zgodovinski spomenik bojnih časov, v katerem živimo ter bo obenem priča, da so tudi Ljubljančani po vseh svojih močeh skrbeli za rodbine onih junakov, ki so dali življenje za Cesarja in domovino.”

Eksponat hranijo v Mestnem muzeju Ljubljana, v dvorani, kjer prikazujejo obdobje prve svetovne vojne. 

Povzeto po: Križaj, M.: Brambni ščit – v korist vdovam in sirotam v vojski padlih Kranjcev. V: Vojnozgodovinski zbornik, 2008, št. 33, str. 44 – 45. 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Organizzazione

Partner


Scelta della regione


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.