skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zgodba o marmornem kipu leva iz Slovenskih Konjic

Marmorni kip leva iz Slovenskih Konjic je bil iz parka Windischgrätzove graščine (Trebniškega dvorca) prepeljan v Pokrajinski muzej Maribor, kjer ga sedaj hranijo v depoju.

V park graščine je bil pripeljan od nekod drugod, morda iz okolice Slovenskih Konjic. Kip je precej poškodovan, odbit mu je precejšnji del postavka, del desnega boka ter obe prednji taci, tako da ni več znan njun položaj.

Stanislav Horvat, nekdanji učitelj na konjiški osnovni šoli, je bil poznavalec lokalne zgodovine in velik ljubitelj kulturne dediščine, pa tudi odličen amaterski fotograf. Zgodovinska fotografija je iz obdobja pred drugo svetovno vojno, iz njegovega albuma Monumenta historica Gonobicensis (Konjiški zgodovinski spomeniki).

Pri kipu leva je fotografiral konjičanko Marijo (Mitzi) Wödinger, varuško hčera princa Edvarda Windischgrätza, enega od sinov kneza Huga Windischgrätza in kneginje Christiane Windischgrätz roj. Auersperg. Marija je bila vse do smrti najožja prijateljica in zaupnica plemiške rodbine.

Na fotografiji je vidna okoli kipa posajena še sedaj izredno redka vrsta rumene magnolije, ki je tedaj krasila park. Danes v veliki meri spremenjeni park, z nekdaj dvema ribnikoma, naj bi po navodilih kneginje Christiane uredil neznani krajinski vrtnar, ki ga je dala pripeljati s Češke.

Šele v zadnjih letih se je o provenienci kipa izoblikovala nova teorija, sestra kneza Huga, princesa Olga Mocenigo (1853-1934), je bila poročena z grofom iz premožne beneške rodbine, morda je poreklo kipa v povezavi z Benetkami, vendar verodostojni viri, ki bi to možnost podkrepili, zaenkrat niso bili najdeni.

Besedilo: Sebastjan Habicht

 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.