skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zastava mlade države na Snežniku, 1991

Za zaključek planinske šole na OŠ Dragotin Kette v Ilirski Bistrici se nas je desetina mladih planincev z mentorji in planinskimi vodniki  ob koncu šolskega leta, 25. junija 1991, podala na dvodnevni izlet na Snežnik. Ves popoldan smo izkoristili, da smo okoli koče in na samem vrhu pospravili vse kar je  nepotrebnega ostalo po zimskih obiskih Snežnika. Kar je bilo gorljivega, posebno ostanke gradbenega lesa smo zložili na samem vrhu in pripravili velik kres.

V zraku se je čutilo vznemirjene zaradi dogajanja v zvezi s osamosvajanjem Slovenije. Bilo je tudi nekoliko strahu kaj bo, sledilo. Jugoslovanska vojska je grozila.

V sončnem poznem popoldnevu smo se zbrali pred kočo pod drogom s slovensko republiško zastavo z zvezdo. Ob petju do tedanje himne:  »Naprej zastava slave …« smo zastavo spustili. In dvignili slovensko narodno trobojnico, spet smo zapeli, tokrat pričakovano novo slovensko himno: «Žive naj vsi narodi …«. Sklenili smo, da ne bomo dovolili, da bi na Snežniku kdaj plapolala kakšna tuja zastava. Na zastavi še ni bilo novega državnega grba, saj še nismo vedeli kakšen bo.

Po večerji, že v trdni temi, je zagorel naš veliki kres. Prepričani smo, da so ga videli v Cerkniški dolini, na Pivki, v Brkinih in Kvarnerju. S pesmijo smo si dali duška tudi za velika pričakovanja naslednjih dni.

 Naslednji dan smo se podali v dolino. V načrtu smo imeli obiskati še Črni dol in najstarejšo društveno planinsko kočo sredi doline. Toda že ob kosilu na Sviščakih smo zvedeli, da so tudi na Primorskem in iz  vojašnice v Ilirski Bistrici krenili tanki. Strah, da se bo zgodilo kaj usodnega se je uresničil.

Po radijski zvezi smo poklicali prevoznika in se hitro odpravili domov. Začela je vojna za Slovenijo.

Zvečer smo na Hribu svobode  sredi mesta prisostvovali slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti države Slovenije. Novo državno zastavo je dvignila naša planinka s Snežnika Jeronima Kastelic, na kar smo bili planinci še posebej ponosni. Tedaj smo tudi prvič videli kako izgleda nov državni grb s Triglavom, morjem in celjskimi zvezdami.

Na sliki so z mladimi planinci tudi mentorji in planinski vodniki Hinko Poročnik, Jože Šircelj, Ambrož Valenčič in Egon Butinar. Foto in tekst Vojko Čeligoj.

 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.