skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Telovadni odsek Orel Trnovo Ilirska Bistrica, 1913

Župnijska kronika v Trnovem pri Ilirski Bistrici omenja, da se je v jeseni 1908 osnoval Telovadni odsek Orel s 40 mladimi člani, večine iz Trnovega in okoliških vasi. Telovadni odsek so vodili Trnovski duhovniki, posebej se je trudil kaplan Ivan Gogala. Odsek je bolj životaril dokler se nista pridružila Vjekoslav Lojze Zajc in Radovan Strnad. Zajc je poskrbel za uspešno organizirano telovadbo, Strnad, ki je bil tudi pobudnik obnovitve Sokola v Ilirski Bistrici (1904) pa je prevzel organizacijske zadeve. Telovadbo so imeli v lepo urejeni dvorani Posojilnice v Trnovem. Društvene kroje so imeli po vzgledu Sokolov,  z rdečimi srajcami, sivim krojem katerega suknjič so imeli zataknjen na levi rami. Pokrivalo, je bila čepica enaka kot pri sokolih, vendar z orlovim peresom. Pomembno je delovanje Orla tudi na kulturnem področju.

Na sliki: Trnovski orli v jeseni 1913, slikani izza trnovske Hranilnice in posojilnice. Spredaj leži trobentač, Jože Jenko iz Topolca; sedijo: Vekoslav Zajc, načelnik s piščalko, Radovan Strnad starešina ter Ivan Gogala trnovski kaplan. Tudi med člani prepoznamo nekaj domačinov: Jože Zidar, Jože Urbančič …

Trnovski orel je dosegal lepe uspehe in kmalu postal vodilni orlovski odsek na Bistriškem in Pivškem. Z organizirano redno telovadbo jih je povezoval prav neutrudni Vjekoslav Zajc.  (135, vč)

 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.