skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Stara šolska slika. Trnovo 1911

V Trnovem pri Ilirski Bistrici na Gorenjcu, sedaj Jurčičeva ulica št. 4, je v letih 1814 – 1866  v privatni hiši pri Matajzelnovih delovala »Trnovska ljudska šola« – prva na Ilirsko Bistriškem. Znameniti Franc Gerbič pesnik, komponist in operni pevec, je kot 20 letni nadučitelj na tej šoli, dal pobudo, da domačini vendarle pristopijo h gradnji nove primernejše šolske stavbe. Samostanske šolske sestre so po letu 1888 postopoma prevzemale h pouku samo dekleta in tako razbremenile šolo.  Šola v Trnovem je postala zgolj deška ali kar moška šola. V novo šolsko zgradbo so se preselili verjetno leta 1867. V starih šolskih prostorih so se ohranila učiteljska stanovanja. Na srečo se je v teh prostorih ohranilo še dosti šolskega gradiva in drobnih učil. Prav med njimi se je našla tudi pričujoča velika slika  (80x 40 cm) šolskih otrok, učiteljev in dveh katehetov. Slika, čeprav je v slabem stanju je najstarejša ohranjena šolska slika ljudske šole v Trnovem. Glede na učitelje, ki jih prepoznavamo na sliki je posnetek iz leta 1911. Izdelava slike je tudi posebnost zase: Sestavljena je iz dveh ali treh posnetkov in zlepljena. Slika je dodatno še bolj dragocena, ker je šola že po italijanski zasedbi po prvi vojni ostala brez  šolske dokumentacije, šolskih kronik, fotografij … in je to edina fotografija iz celega prvega stoletja delovanja šole.

Na sliki: množica dečkov te šole in sredi slike trije njihovi učitelji: Bibijana Bisail, nadučitelj  Jernej Ravnikar in učiteljica Marija Klinkon. V zadnji vrsti v sredi slike je katehet Ivan Gogala.

Učiteljico Bibijano Bisail sem poznal tudi osebno! Živela je pri Hodnikovih, kjer je bila njega sestra tudi učiteljica Alojzija Bisail poročena z gospodarjem Kristjanom Hodnikom.  Glej brošuro Dimitrija Grlja: 180 let Osnovnega šolstva v Ilirski Bistrici. 1994

Gospodična Bibijana Bisail je pogosto obiskala našega soseda mehanika Andreja Debevca posebno tedaj, ko ga je potrebovala za kakšno hišno opravilo. Nekoč, v petdesetih letih, sem urejal električno svetilko nad vhodnimi vrati našega doma. Stal sem na lestvi in se trudil, da pritrdim svetilko na zid. Gospodična Bibijana se je ustavila pod lestvijo in me opazovala, nakar je zaključila: »Ampak ti ne moreš biti kakšen delavec, prej bi rekla, da si študent!«.

 

Sliko hrani Vili Gombač. 190/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.