skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Srečanje Telovadnih odsekov Orla za Trnovo in Šempeter, 1914

 V Košani pri Pivki (Šempeter na Krasu) je bilo v jeseni leta 1914 pomembno letno srečanje Telovadnih odsekov Trnovega in Pivke. Ali kot se je reklo »Letno srečanje Telovadnih odsekov Orla Trnovsko-šempeterskega okrožja«! Verjetno je bilo to srečanje tudi zadnje, saj je tega leta začela svetovna vojna in za vedno zatrla mnoga slovenska društva in dejavnosti na tem delu naše dežele.

Glede na toliko članov Orla v krojih, lahko zaključimo, da so se na srečanje zelo dobro pripravili in poskrbeli za osebno telovadno opremo. Verjetno so pred tem imeli tudi telovadni nastop, morda tudi mimohod in obvezno sv. mašo s katero so vedno začeli vsako Orlovsko prireditev. Na fotografiji so tudi duhovniki, iz Trnovega  (Ivan Gogala, skrajni desni), iz Šempetra in Košane. Verjetno tudi iz Postojne saj so se v naštetih krajih trudili ustanoviti samostojne odseke Orla.

Fotografija je nastala v Dolnji Košani pred župniščem, ki ga danes ni več.

Glede na to, da sta na sliki samo dva trobentača zaključujemo, da sta na srečanju bila le dva priznana odseka Orlov.  Mladenič v prvi vrsti na levi od duhovnika je Lojze (Vjekoslav) Zajc načelnik trnovskega Orla, levo od njega pa trobentač Jože Jenko s Topolca. V sredi med duhovniki je Radovan Strnad davčni uradnik, pobudnik in organizator, najprej sokolske dejavnosti na Bistriškem in nato še pri Orlu. Izza njega prepoznamo še Jožeta Urbančiča Vratarjevega iz Trnovega.

Po prvi vojni se Orlovski odseki niso več obnovili. (136, orli; v.č)

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.