skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Rudolf Badjura, avtor najstarejše znane fotografije Snežnika, 1907

Rudolf Badjura (1881—1963) doma iz Litije. Bil je pisec številnih turističnih vodnikov, kartograf, zbiralec krajevnih imen, smučarski učitelj, planinec in še marsikaj. Z Bogumilom Brinškom sta se spoznala v Ljubljani in postala velika prijatelja. Povezala ju je ljubezen do planin, smučanja, fotografije, …

Gotovo vsi poznamo njegovo najstarejšo znano fotografijo, ko sta se v snegu povzpela na Snežnik. Posnela sta sliko ali dve. Najbolj je znana fotografija z Bogumilom Brinškom ob triangulacijski  piramidi na samem snežniškem vrhu. Skrbni Brinšek je na hrbtno stran fotografije napisal, da je to bilo 30. marca 1907. Na sliko je še pripisal, da je vreme bilo vetrovno in da sta fotografirala s časom 1/30 sek. Duhoviti Brinšek je še dodal, da »madeži na sliki niso od fiksirja, pač pa od velikonočnih klobas«. Iz tega izleta je ohranjena še ena fotografija, ko sta prijatelja slikana v snegu pod Malim Snežnikom. Do tu sta iz doline prišla s smučmi in se v dolino tudi vrnila na njih. To pa gotovo ni bilo enostavno, saj še ni bilo snežniške ceste in sta morala vijugati med drevjem globoko v dolino.

Oba prijatelja sta bila tudi med organizatorji prvega smučarskega tekmovanja na Krvavcu leta 1910, med Primorsko in Kranjsko. Brinšek je tekmoval za Kranjsko, kamor je tedaj spadala Ilirska Bistrica.

Žal je Brinšek že prvi mesec velike vojne padel »na južni fronti«. Rudolf Badjura je leta 1924 izdal knjižico SMUČAR, ki jo je posvetil Bogumilu Brinšku svojemu iskrenemu smučarskemu prijatelju. Na prvi strani je objavil tudi Brinškovo fotografijo  z njegovim podpisom. (364/vč)

Fotografija  je iz zbirke zgod. razglednic Janeza J. Švajncerja, Vojnega muzeja v Logatcu.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.