skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Razbita okna Kazine, 1908

Raglednica prikazuje razbita okna ljubljanske Kazine, ki je v začetku 20. stoletja bila središče družabnega življenja ljubljanskih Nemcev. Stavba je bila v času slovensko-nemških nacionalnih nasprotij večkrat tarča demonstrantov. Tako je bilo tudi ob septemberskih dogodkih leta 1908.

Septembra 1908 je Družba sv. Cirila in Metoda, ki je zastopala slovenske nacionalne interese, organizirala svojo veliko redno skupščino v ptujskem Narodnem domu. Ptujski Nemci, ki so mesto ob Dravi razglašali za nemško trdnjavo, so zborovanje želeli preprečiti. Ko so zborovalci prispeli na Ptuj, so jih Nemci fizično napadli. Prišlo je do vsesplošnega pretepa, posredovati je morala žandermarija, ki pa se je postavila na nemško stran. Ptujski dogodki so odmevali po vsej deželi, do demonstracij je nato prišlo v mnogih slovenskih krajih.  20. septembra 1908 so slovenski demonstranti v Ljubljani razbili nekaj oken Kazine. Proti njim je nastopila vojska, ustreljena sta bila Rudolf Lunder in Ivan Adamič. 

Razglednica, ki je bila del nemške protislovenske propagande, je del zasebne zbirke zbiralca Borisa Bavdeka iz Apač na Dravskem polju.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.