skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pust v Ilirski Bistrici, 1930

Po zaplembi Sokolskega doma v Ilirski Bistrici in preimenovanju v »Dom fašistov« leta 1929 je nova oblast vse krajevne družabne prireditve pripravljala v njem. Oblikovali so društva v okviru fašistične doktrine: najmlajši so postali »ballila«, deklice »giovane Italiane«. Vsi so bili predpisano oblečeni, tudi v črnih srajcah s fesom na glavi in modro rutico, dekleta v črnih krilcih in belih bluzah ter posebno kapo. Članice so bile povezane v zvezo »Donne Italiane«, vsa poklicna področja so imela sindikalne organizacije s fašističnim predznakom. Brez včlanjenja v eno od teh se ni bilo moč niti zaposliti.

V takem vzdušju so bile pripravljene tudi vse prireditve, pa tudi vsakoletni karneval za mlade. Organizacija pusta po bistriških ulicah in vaseh, obiskih sosedov … se je umaknila »mestnemu izgledu pustovanja«, v zaprtem prostoru.

Na sliki:  Pustno ozaljšani mladi na odru Doma fašistov v Ilirski Bistrici že kažejo tovrstno usmeritev pustnega rajanja. Med mladimi prepoznamo samo deklico v prvi vrsti s slamnikom, ki bi lahko bila Danica Hrvatin Bernjakova iz Trnovega.

Ob steni izza mladih sta obešeni veliki sliki italijanskega kralja Emanuela III. in velikega vodje fašistične Italije Benitta Mussolinija, ki so ju za to priliko obzirno prekrili s tepihom.

207/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.