skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Prvi festival primorskih študentov, Štanjel 1955

V letu 1955 je Slovenija slavila deseto obletnico priključitve Primorske k matici Sloveniji in Jugoslaviji. Svoj delež k temu slavju naj bi simbolično dodali tudi primorski študentje na študiju v Ljubljani. Tu je bil formiran  posebni odbor, ki je povezal vse dejavne študentske skupine s študenti doma s Primorske. Poseben poudarek naj bi bil na študentih iz Trsta in okolice. Pripravljen je bil bogat program, sestavljen s pevskih in gledaliških nastopov, ki se je izvajal, v mesecu maju 1955, v mnogih primorski krajih.

Sam sem sodeloval v Igralski družini TRŽAŠKIH ŠTUDENTOV z igro »TAKI SMO« iz tržaškega srednje šolskega življenja, tržaškega avtorja Humberta KALCA, ki je igro tudi režiral. Ker je zmanjkovalo tržaških študentov, smo bili povabljeni tudi Primorci srednješolci in študentje. Pa tudi nekateri sošolci z Gorenjske in Štajerske.  Glavni vlogi sta bili dodeljeni dvema mojima sošolcema Milici Tomc in Ivanu Bizjaku.

 

Na sliki:  Na železniški postaji v Štanjelu, pred odhodom v Novo Gorico. Za slovo se je celotna skupina zbrala v Solkanu v hotelu Sabotin na skupni prireditvi. Bilo je prav mogočno.

Žal je zamisel o tradiciji festivalov tržaških ali Primorskih študentov kmalu zamrla in ostalo je samo pri tem prvem festivalu.

Zapis posvečam sošolcu Ivanu Bizjaku, peti z leve, sredi slike, glavnemu junaku te predstave, ki je v slovenski literaturi od vseh nas nastopajočih dosegel največ. Žal je preminil 6. februarja 2018.  (357/vč) 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.