skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pod vrhovi Šar planine, Dragaš 1985

Vsekakor je bil obisk Šar planine in nekaterih vrhov na obrobju Kosova posebno doživetje. Bilo je to zadnje srečanje pobratimskih planinskih društev iz vse Jugoslavije, v krogu v  katerem smo sodelovali tudi  ilirsko-bistriški planinci In prav na tem srečanju se nam je kot osmo planinsko društvo pridružilo še društvo s Kosova, Dragaš iz Prizrena. Organizacijo in potovanje na drugi konec Jugoslavije je prevzelo PD Kamenjak z Reke z izrednim organizatorjem predsednikom Viktorjem Stipčićem. Iz Ilirske Bistrice smo se pridružili štirje člani PD Snežnik: na sliki z leve v prvi vrsti: Egon Butinar, Jožica Vidmar in Drago Jaksetič. Četrti, Vojko Čeligoj je posnel prizor na sliki. V skupini so še kosovski planinci. Novo zapadli sneg nam je preprečil, da bi se povzpeli dosti višje ali celo na katerega od bližnjih vrhov.

Pač pa so nam gostitelji prizrenski planinci pripravili prijetno srečanje v vasi Bistrica, 50 km od Prizrena visoko v gorah Šar planine. Občinski funkcionarji so nam povedali marsikaj zanimivega, med drugim tudi to, da je v njihovi občini zaposlen vsak dvajseti občan. Da si služijo kruh celo v 22. državah po svetu, da živijo skromno, da pa jim je gre dobro. (?)

Posebno presenečenje nam je pripravil nek mladenič, ki ga je njegov oče poslal nam naproti, da bi nas Bistričane pripeljal k njim na prenočevanje. Obiskali smo tega očeta in se zahvalili za gostoljublje. Zvedeli smo, da je oče služil JLA v naših krajih, v Podgradu in da je bil njegov sin rojen v Ilirski Bistrici. S čim takim se ni mogel pohvaliti nihče od nas iz ilirsko-bistriške delegacije na tem srečanju. S prenočevanjem pri gostoljubnem domačinu ni bilo nič, saj se nam je mudilo nazaj domov. Nič ni pomagalo, da nas je želel prenočiti v pravi gorenjski brunarici, ki jo je pripeljal iz Škofje Loke.

V povratku smo zamenjali kar nekaj prevoznih sredstev, da bi se na skopskem letališču vkrcali na letalo in čez nekaj ur izstopili na Brniku.

Na celi poti po Kosovu smo čutili napetosti v pogovoru, previdnost v izjavah in marsikaj neizrečenega. Že čez nekaj let so izbruhnila nasilja in odkriti spopadi za nove odnose in razmerja na območju nekdanje skupne države. Žal s tem pobratimstvom ni bilo nič. Razpadel je tudi ta krog pobratimov. Pač pa so ostala mnoga prijateljstva in prijetni spomini. vč/383

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.