skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pionirski foto v Bohinju, 1967

Na Osnovni šoli v Ilirski Bistrici smo imeli zelo delaven Foto kino krožek »Dragotin Kette«.

Čeprav smo imeli en sam šolski fotoaparat »Vera«, morda še kakšnega so imeli mladi foto krožkarji, smo si že leta 1961 pripravili foto temnico, odkrivali skrivnosti fotografiranja in izdelovanja fotografij. Sledili smo šolskim dogodkom, občasno pripravljali foto razstave in se redno udeleževali republiških razstav namenjenih pionirjem fotoamaterjem. Za močno vzpodbudo nam je bil prof. Marjan Malc iz Kopra. Sam sem vodil krožek kar debelo desetletje. Krožek so še vodili Darko Butinar, Valerija Reberc, Igor Batista, Janko Čeligoj idr. Glede na marljivo delo nam je Foto kino zveza Slovenije zaupala organizacijo fotografske razstave za osnovno šolsko mladino PIONIRSKI FOTO 1972 v Ilirski Bistrici. Bila je to velika naloga, ki smo častno opravili. Na omenjeno razstavo smo poslali vabilo tudi na kabinet predsednika Tita in za najboljše fotografe prejeli uokvirjene Titove slike z lepi pismom.

Foto razstave na katere smo pošiljali fotografije smo si šli tudi ogledati. Tako smo bili na fotografski razstavi PIONIRSKI FOTO v Tržiču, Kamniku, Ljubljani, da celo v Bohinjski Bistrici  od koder je pričujoča fotografija.

 Dogovorjeni smo bili z vrhunskim fotografskim mojstrom Jakom Čopom, ki nas je v Bohinju počakal in nas prijazno vodil po razstavi in nam pripovedoval o svojih fotografskih izkušnjah. Predstavil nam je svoje knjige z njegovimi objavljenimi umetniškimi fotografijami s slovenskih planin. Najbolj smo si zapomnili foto knjige Viharniki, Raj pod Triglavom in Kraljestvo Zlatoroga in druge.

Povabili smo ga v Ilirsko Bistrico, kjer nam je v predavanju s fotografijami predstavil Dolino Soče in Trento. V naši šolski foto temnici pa nam je tudi praktično pokazal, kako se on skrbno loti izdelave fotografij. Z fotografskim mojstrom Jako Čopom smo ostali še dolgo v prisrčnih stikih. Pri delu foto krožka nam so dosti pomagali domači fotografski mački: Rudolf Valenčič, Hinko Poročnik, Ljudevit Nojman idr. (121, vč)

Na sliki: Skupina članov Foto-kino krožka »Dragotin Kette« Ilirska Bistrica sredi Bohinjske Bistrice skupaj z mojstrom fotografije Jakom Čopom na desni mentor Vojko Čeligoj.     Jaka Čop, 1911-2002

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.