skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

GRB Antona pl. Valenčiča, generala

Grb Antona pl. Valenčiča, generala, rojenega 1796 v Ilir. Bistrici, umrlega v avstrijskem Gradcu 1892.

Grb je iz Vojaškega arhiva v Budimpešti. Dober znanec in prijazen sodelavec zgodovinar dr. Josef (Jože) Jerko (1935 – 2015) živeč na Dunaju, je na mojo prošnjo obiskal Vojaški muzej v Budimpešti in kopiral cca 200 dokumentov o vojaškem delovanju Antona pl. Valenčiča.  V tej zbirki je tudi barvna kopija njegovega slikovitega grba, ki ga je dobil z nazivom plemiškega naslova, ko je bil še c. k. major avstro ogrske vojske. Valenčič je bil na svoje vojaške uspehe zelo ponosen zato ni čudno, da je v svoj grb vključil tudi elemente pomembne za njegovo vojaško kariero. Pri odobritvi plemiškega naslova so bili potrebni številni uradni postopki in sodelovali so strogi cenzorji, med njimi tudi generalni cenzor za grbe iz c. k. združene dvorne pisarne. Plemiški naslov so podedovali tudi Valenčičevi potomci. Upam, da bomo med mladimi domačini našli nekoga, ki bi iz omenjenih dokumentov izluščil čim bolj popolno podobo tega zaslužnega domačina.

Sošolec dr. Tomo Korošec mi je nanizal številne koristne podatke o grbu in njegovem sprejemanju.  Grb in diplomo si je prosilec dal izdelati na svoj račun, kar ga je stalo 350 kron. Sama vloga cesarju za poplemenitenje je bila »takse prosta«. Zanimivi so tudi simboli v grbu. V spodnjem delu grba dominira grb Bosne, kar potrjuje, da je Valenčič bil zelo ponosen na svojo udeležbo v vojni v Bosni.

Znana mi je ena sama slika generala Antona pl. Valenčiča. Strumno sedi v vojaški drži in v generalski uniformi. Nad njim pa njegov grb, v članku Janeza Bilca.

 vc/454

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.