skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dr. Ljudevit Kovač zdravnik v Ilirski Bistrici, okrog 1963

Okrog leta 1960 je v Ilirski Bistrici nastopil delo splošni zdravnik dr. Ljudevit Kovač s soprogo dr. Mirjam, pediatrinjo. Bila je prva pediatrinja v Ilirski Bistrici

V njunem času je ambulanta delovala v stavbi sedanje veterinarske ambulante v Vilharjevi ulici in so jo okrog leta 1963 preselili v stari (italijanski) otroški vrtec. Bila je to samo začasna rešitev, saj so tri leta pozneje že zgradili nov zdravstveni dom, ki še danes služi svojemu namenu.

Na sliki: Ob otvoritvi, oz. preselitvi v pritličje stavbe v Župančičevi ulici št. 5, je zaposlenim o tem uspehu, kar v čakalnici stavbe,  spregovoril prav dr. Ljudevit Kovač. Verjetno sta zakonca Kovač stanovala v isti stavbi.

Dr. Maksimiljan Modic, ki je ves svoj delavni čas opravil v Ilirski Bistrici, se po pripovedi spominja, da je bil dr. Kovač kar nervozen zaradi napačnega poudarjanja njegovega priimka in paciente potrpežljivo popravljal. Zahteval je, da se njegov priimek izgovarja s poudarkom na prvem zlogu, zato ni čudno, da so sodelavci raje uporabljali njegovo nad ime Laci, ali Lajči. Kasneje je zdravnika, zakonca Kovač, poklicna pot vodila v Domžale in Črnuče, sta se pa rada vračala v Bistrico, kjer sta imela med sodelavci številne prijatelje. Nekoč, vsaj 20 let pozneje, sem dr. Kovača in soprogo Mirjam slučajno srečal na njunem sprehodu na Sviščakih pod Snežnikom. Pozdravil sem ju in se jima predstavil. Prepoznal me je, verjetno po moji mami trafikantki, ki mu je v trafiki dostikrat shranila njegovo znamko cigaret. Zanimalo ga je, kako je z njo, povprašal pa je tudi po moji sestri Sonji, takratni študentki. Neverjetno kakšen spomin.  (309/vč)

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.