skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Cerkveni pevski zbor, Trnovo, 1943 - 1944

Kljub vojni vihri je v Trnovem pri Ilirski Bistrici uspešno deloval cerkveni mešani pevski zbor. Povezoval je dekleta in fante,  vse, kar sta Trnovo in Bistrica tedaj premogla. Pevske vaje so imeli v Trnovski cerkvi,  udeleževali so se cerkvenih prireditev in sodelovali pri bogoslužjih. Vodil jih je duhovnik Karel Babnik.

V svojih pisnih spominih je g. Karel Babnik omenil tudi, da je imel veliko srečo v trenutku, ko so zavezniki brez razloga bombardirali Ilirsko Bistrico, 16. oktobra 1944, prav na semanji dan. S kolesom se je peljal iz Trnovega v Bistrico kakšno minuto prej. Odvržene bombe so že bile v zraku.  Križišče, ki je bilo na udaru, je srečno prepeljal. Počilo tik je kmalu za njim. Zavezniki so tedaj odvrgli 15 bomb in povzročili ogromno škodo. Ta dan, ki je terjal 15 smrtnih žrtev, domačini imenujejo kar »krvavi sejem«. Družina Verbič je izgubila tri člane iz treh generacij, očeta, hčer in leto dni staro vnukinjo. Številna družina Matko iz Tominj, ki se je v Bistrico zatekla po požigu vasi in poboju številnih tominjskih hišnih gospodarjev, kjer so izgubili očeta, je ta dan izgubila še mamo. V trenutku bombardiranja je hitela na občino, da bi za otroke dobila pol kg sladkorja …

Fotografijo je posnel fotograf Maraž v  svojem ateljeju v Bistrici. Med dekleti prepoznamo večino iz prve vrste: z leve sestri Nastja in Aljoša Bičkovi, Zora Kakež, Minka Smuk, Avgusta Kakež, Eva Nauta, Majda Ličan  … , med moškimi pa prepoznamo Mila Cubra, drugi v zadnji vrsti. Za krajši čas sta se pevcem pridružila tudi dva domobranska časnika. Gotovo nam bo še kdo pomagal prepoznati še koga.  

201/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.