skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Cerkev svetega Roka in metliško pokopališče

V Metliki je poleg župnijske cerkve sv. Miklavža (Nikolaja) še cerkvica sv. Roka, ki je združena s pokopališčem. Po izročilu je cerkev nastala ob času črne kuge (mogoče 1441). To se ujema z dejstvom, da so nekoč sv. Roka častili kot zaščitnika pred kužnimi boleznimi. Nad vrati je kronogram:
IVbiLeMVs Deo nIXI aVXILIo sanCtI roChI
Iz njega lahko razberemo tudi letnico 1844. Tega leta naj bi bila temeljito popravljena. Takrat je bil za župnika imenovan Vincenc Vovk, ki je veliko popravljal in prenavljal. Oltarji so trije, glavni je posvečen sv. Roku, ki je predstavljen z oljnato sliko in lesenim kipom. Stranski oltar na listni strani je posvečen sv. Juriju, na evangelijski pa sv. Florijanu. Vsi trije oltarji so baročni, najbrž delo domačega mojstra Jereba. (vir: https://zupnija-metlika.weebly.com/sv-rok—metlika.html)
Nekoliko se razlikuje zapis v Kroniki mesta Metlika I.  Tam je zapisano, da je cerkev zanesljivo stala že v sedemnajstem stoletju. O tem kdaj naj bi bila zgrajena viri niso jasni. Današnjo podobo naj bi dobila 1843 leta, ko je bila obnovljena in je tudi dobila dva zvonika.
Avtor fotografije: Matjaž Rus

Slika

Metliško pokopališče in cerkev sv. Roka.

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.