skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ta veseli dan kulture v ptujskem muzeju

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas tudi letos na Ta veseli dan kulture, 3. 12. 2021, vabi na brezplačne oglede muzejskih zbirk in razstav: 

– JAVNO VODSTVO po muzejskih zbirkah v Ptujskem gradu s pričetkom bo pričelo ob 11.00

Udeleženci bodo izvedeli veliko zanimivega o stavbni zgodovini in lastnikih gradu ter se sprehodili skozi bogato opremljene grajske sobane. Ogledali si bodo še zbirki orožja in tradicionalnih pustnih mask ter največjo zbirko historičnih glasbil na Slovenskem. Udeležba na javnem vodstvu in vstop v grad sta brezplačna, obvezna pa je najava na ptujski.grad@pmpo.si.

 Ogled razstave fotografij TISOČLETNE SLEDI V MESTU

Učenci OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in člani KUD Trata Gorenja vas so raziskovali sledi tisočletij v treh zgodovinskih mestih: Ptuju, Piranu in Škofji Loki. Pod mentorstvom Bojane Mihalič Stržinar so poiskali prelepe panoramske poglede na mogočna mesta in skrite starodavne ulične zaklade. Kaj so našli, lahko vidite na razstavi fotografij, ki bo na ogled v pedagoški sobi na Ptujskem gradu od 3. 12. 2021 do 31.1. 2022.

– Ogled razstave ORGANIZIRANO PLETARSTVO NA PTUJSKEM OBMOČJU OD LETA 1906 DO LETA 1988

Pletarstvo je ročna dejavnost, ki so jo oblasti posebej spodbujale med preprostim in neukim prebivalstvom na manj razvitih območjih. Leta 1906 je bila v Cirkulanah ustanovljena učna delavnica za pletarstvo, predhodnica organiziranega pletarstva na Ptujskem. Višek razvoja dejavnost doseže z zadrugo Pletarna na Ptuju v petdesetih letih 20. stoletja. Od 3. 12. 2021 dalje bo razstava na ogled na Ptujskem gradu, spletna različica pa na povezavi: https://sway.office.com/6DgSbjEIGhKVerDX?ref=Link

– Ogled razstave TRISTO KOSMATIH MEDVEDOV v Grajski pristavi Ormož

Med najstarejše mehke igračke ob punčkah iz cunj prištevamo medvedke, ki so se pojavili v začetku 20. stoletja. Prvi medvedki so bili zaradi visokih cen dostopni le redkim otrokom. Ko so jih začeli množičneje izdelovati, so postali najpriljubljenejše plišaste igrače. Razstava bo na ogled v Grajski pristavi Ormož od 3. 12. 2021 do 10. 3. 2022.

– Vabljeni tudi v Miheličevo galerijo na Ptuju, kjer razstavlja fotograf Bojan Golčar (katalog razstave Krasni topli svet), ter v Salon umetnosti, kjer je na ogled razstava 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji. Obe razstavišči sta odprti med 12. in 16. uro.

Na TA VESELI DAN KULTURE je Ptujski grad odprt med 10. in 16. uro, grad in Grajska pristava Ormož pa med 9. in 16. uro.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.